Miljardtapp för den svenska krogbranschen

Eliabeth Svantesson och Annie Lööf vill se förändringar som ger bättre hjälp till svenska barer och restauranger. Foto: Montage.

20 miljarder på fem månader. Så mycket intäkter har den svenska krogbranschen tappat. Nu växer kritiken mot hur Sverige hanterat situationen.

 

Det är Statistiska Centralbyråns officiella siffror som ligger till grund för uträkningen som visar att 20 miljarder i intäkter försvunnit från svenska restauranger, barer och kaféer under årets fem första månader. SCB visar i sitt restaurangindex att branschen förlorade 36 procent av intäkterna under första kvartalet.

Branschorganisationen Visita räknar med att den utvecklingen varit den samma under april och maj.

Nu kommer kritik mot hur branschen hanterats från både samarbetspartiet Centern och från Moderaterna.

– Som centerpartist är jag stolt över att mycket genomförts, men också smärtsamt medveten om att det finns saker som borde gjorts annorlunda och mer. Utan Centerpartiet så vet jag att det inte funnits lika många och kraftfulla krisåtgärder. Samtidigt så anser jag att det funnits delar som inte varit tillräckliga, primärt vad gäller myndigheternas förmåga att bedöma och betala ut stöd, samt EU:s stelbenthet gällande hur krisstöden kan vara utformade, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet till sajten Besöksliv.

Även Moderaterna hade hoppats på en politik som stöttat branschen bättre.

– Vi såg att de befintliga stöden inte var tillräckligt träffsäkra för exempelvis restaurangbranschen, därför drev vi under våren igenom en förbättring av omställningsstödet så att lönekostnader ska ingå. Vi drev då också igenom en fyraveckors-garanti för utbetalning av krisstöden eftersom vi såg att det tog alldeles för lång tid för pengarna att nå ut, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Annie Lööf hoppas på att kunna genomföra förändringar när barer och restauranger ska försöka komma tillbaka och överleva efter opandemin.

– Vi har nu hundratusentals människor som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet och företag som ska ta igen den tid som förlorats under pandemin, för många också med uppbyggda skulder. De små och växande företagen är centrala när vi nu behöver en snabb tillväxt av jobb. Då är det avgörande att vi sänker företagens kostnader, det vill vi göra genom sänkta skatter, framför allt genom lägre arbetsgivaravgifter. Det behövs också enkla regler som minskar bördorna av att driva företag och stöttning till besöksnäringen.

Svantesson vill inte att staten tar bort sina stöd för snabbt när restriktionerna är borta.

– Det ska vara lätt att driva företag i Sverige och vi måste skala bort onödig byråkrati och genomföra regelförenklingar. Vi måste också se till att avvecklingen av stöden inte går så fort att det i sig leder till ytterligare konkurser och uppsägningar, svarar Elisabeth Svantesson till Besöksliv.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) valde att inte svara på de frågor som Besöksliv ställde.