Mikkeller kommer att bryggas av Carlsberg

I januari gick Carlsberg och Mikkeller ut med nyheten att Carlsberg förvärvat 20 procent av Mikkeller och att ett avtal tecknats för att ”stärka Mikkellers försäljning och distribution i Danmark”. Beernews kontaktade både Carlsberg och Mikkel Bjergsø för att få mer detaljer om affären.

Det som för bara en kort tid sedan framstod som en total omöjlighet – att hantverksölpionjärerna Mikkeller slår sina påsar ihop med de multinationella bryggerijätten Carlsberg – kablades för några veckor sedan ut som en nyhet. Carlsberg har köpt 20 procent av Mikkellers aktieinnehav och ska förutom att hjälpa till med bryggeriets distribution – också brygga en del av ölen. Beernews kontaktade både Mikkel Bjergsø och Carlsbergs kommunikationsavdelning för att få reda på mer.

 

Produktion hos Carlsberg
Carlsberg distribuerar öl från många andra bryggerier utan att ingå ägarskap med dessa. På frågan om vilken Carlsbergs långsiktiga roll i Mikkeller kommer vara, då de även ingått ägarskap, svarar Carlsberg:

 

– Vi kommer inte att gå in på detaljer om det specifika avtalet. Det är resultatet av en kommersiell förhandling och vi är glada att vi nu kan arbeta tillsammans för att säkerställa en starkare distribution av Mikkellers produkter i Danmark.

 

Vad som dock är klart är att produktionen delvis kommer att flyttas från De Proefbrouwerij till Carlsberg. Mikkellers vd och grundare Mikkel Bjergsø motiverar detta:

 

– Som kontraktsbryggeri ligger detta i linje med hur vi har jobbat sedan Mikkeller startade. Med detta avtal har vi nu en närmare dialog med Carlsberg som vi tänker använda för utvalda bryggningar.

 

Vilka öl som Carlsberg kommer att brygga är ännu inte bestämt. På frågan om Carlsberg kommer att brygga majoriteten av ölen framöver svarar Mikkel Bjergsø:

 

– Nej, det ligger inte på bordet. Som tidigare nämnt är vi fortfarande väldigt tidigt i processen. Vi förväntar oss dock att detta distributionsavtal kommer att öka vår försäljning i hela Danmark. Därför är det vettigt att Carlsberg kommer att hjälpa till med utvalda bryggningar i framtiden.

 

Carlsberg har en stark ställning i många länder och på frågan om distributionssamarbetet även kommer inkludera Sverige eller andra marknader i framtiden svarar Carlsberg att det för tillfället inte finns sådana planer, något som även Mikkel Bjergsø bekräftar:

 

– Avtalet är att Carlsberg kommer att distribuera Mikkeller-öl i Danmark från och med slutet av 2024. Inget annat är planerat i nuläget.

 

Pressmeddelandet lät meddela att den amerikanska investeraren Orkila, som är delägare i Mikkeller, sålde andelar till Carlsberg. Vid intervjun med Mikkel Bjergsø framgår dock att även hans ägarbolag sålde delar till Orkila i affären. Orkilas ökade sitt ägande tack vare optioner som omvandlades till aktier vid tidpunkten för transaktionen.

 

Sammantaget ledde affären till att Orkila ökade sitt ägande något, att Mikkel Bjergsø minskade sitt ägande samtidigt som Carlsberg köpte 20 procent av företaget.