”Meninglöst erbjuda en matsked med öl”

Meningslöst. Så beskriver Gothenburg Brewers Guilds ordförande Mats Wahlström situationen med att smakprov på bryggerier kan begränsas till en matsked.

Att bara tillåta smakprover på öl som är en matsked stora kan bli verklighet i Västra Götaland. Här kan du läsa om bakgrunden till det.

För Mats Wahlström, ordförande i Gothenburg Brewers Guild och vd för Poppels, låter det mycket konstigt.

– Det vore meningslöst med så lite. Det går inte att hälla upp och det går inte att provsmaka, säger han.

Han gillar tanken på at få alla kommuner att följa samma regler, men har ingen förståelse för den lilla mängd öl som kan bli aktuell.

– Det här är framtaget av någon som aldrig har smakat öl. Bryggerierna vill ju kunna visa upp sin bredd med olika öl och gärna lära kunden lite om sina produkter. Det här känns snurrigt och det har ju varit snurrigt hela tiden.

Bryggargillet vill i stället se att det blir tillåtet med så kallad gårdsförsäljning, där bryggerierna under ordnade former ska få sälja sina öl och låta kunderna ta hem flaskor eller burkar.

– I USA är det många bryggerier som nästan sälja all öl i sina tasting room och från bryggeriet. Det är en speciell känsla att uppleva ölet på plats och att kunna köpa det så färskt, säger han.

Nu återstår att se hur kommunerna ställer sig till den skrivelse som kommit från länsstyrelsen. Wahlström hoppas förstås att det inte blir en matsked som blir den nya mängden för smakprov i Västra Götaland.

– Då är det bättre att vi har kvar de olika reglerna så att i alla fall några bryggerier kan servera öl på ett vettigt sätt.

Läs också:

Matsked som smakprov kan bli aktuellt