Barlingbo på plats centralt i Visby

Lagom till semestersäsongen flyttar Barlingbo Bryggeri in i centrala Visby. Inom kort kommer även deras öl att serveras på plats.

Barlingo startades av Niklas Gustavsson och Jonny Warg. Deras första öl kom ut 2014 och snabbt blev bryggeriet betydligt mer än vad de båda grundarna tänkt sig.

– Tanken var att det skulle vara ett hobbyprojekt och att vi skulle jobba med det på helgerna. Vi blev tagna på sängen när det ganska snabbt tog fart. Hela vår sommarproduktion tog slut på 14 dagar när vi kom in på Systembolaget, berättar Niklas Gustavsson.

Längs vägen har det investerats i ett bryggverk på 2500 liter och nu finns även ett mäskkärl på 3800 liter. Till det finns åtta tankar på vardera 5000 liter, samt ett antal mindre tankar. Från början låg bryggeriet någon mil utanför Visby.

Den nya lokalen ligger på det gamla regementsområdet i Visby och blir ett lyft för gotlänningarna.

– I praktiken är inte lokalen större, men vi får bättre takhöjd och har nu en lokala där vi är ensamma. Tidigare har vi delat lokal med andra, säger Gustavsson.

I dagsläget jobbar fyra personer heltid på bryggeriet och efter en period av flytt och förberedelser ska det nu bryggas öl för fullt igen.

För ett par dagar sedan gjordes den första testbatchen och allt gick enligt planerna. Nu ska produktion fortsätta att rulla på i den nya lokalen.

Planen är också att öppna en restaurang i anslutning till bryggeriet. Där ska det förstås finnas mat, men också en hel del av Barlingbos öl.

– Vi ska ha merparten av våra öl där. Planen är att öppna 1 juli och det blir förstås bra tajming när det gäller turistsäsongen, säger Gustavsson.