Med Palle och Pelle måste det ju bli Pælles

Axel Hagman på Beerbliotek var den som skötte det praktiska när Pelle Frost på All In Brewing och Patrick Holmqvist på Nyköping Brewing gjorde öl tillsammans. Foto: Peter Lindh Foto: Peter Lindh

I fredags möttes Palle och Pelle och resultatet av det mötet är en lager med ett namn som inte kunde ha varit mer beskrivande: Pælles Pils.

Nyköping Brewing hälsade på i Göteborg förra veckan och passade på att göra en collab med All In Brewing på Beerbliotek.

Från All In fanns Pelle Frost på plats och Patrick ”Palle” Holmqvist representerade Nyköping. Ölet de bryggde var alltså en pilsner.

– Vi började snacka i somras och jag berättade om vår Preemyum Kellerbier Pils. Så vi har utgått från den i det här ölet, säger Pelle Frost.

Namnet Pælles Pils är en både en lek med Pelle och Palle, men också en referens till Nyköpings Palles Pils. Men den har alltså ingen direkt smakmässig koppling till det nya ölet.

Patrick ”Palle” Holmqvist slog två flugor i en smäll med dels en collab och dels en tap takover senare på fredagen på Brewers Beer Bar. Foto: Peter Lindh

– Det finns ingen anledning att göra Palles Pils en gång till, säger Palle.

Det är tyskt humle som gäller i Pælles Pils. Hallertauhumle i olika varianter.

– Det är lite roligt att vi använt både hallertau mittelfrüh och hallertau blanc, det vill säga både pophumle och traditionell humle. Blanc har lite modernare smak och mittelfrüh har mer jordighet och kryddighet än nya världen-smaker, fortsätter Palle.

Dagens produktion är inte Pelle Frosts enda på Beerbliotek på just nu. Dagen innan gjordes en hazy IPA med Beerbliotek och Yakima Chief Hops och och på tank finns en imperial porter på 9,5 procent döpt till Porter Face. Foto: Peter Lindh

Det blir en ganska besk öl med ett IBU uppåt 50. Den beskaste lagern All In gjort hittills och även bittrare än Palles.

– Men det blir ett öl med ganska rund smak, påstår jag utan att den är klar. Men det är en maltmix som kommer att ge en komplex smak i botten, säger Palle.

Pælles Pils släpps på Systembolaget i december och för den som vill ha ett glas innan dess blir den antagligen klar till All In Beer Fest i Göteborg som Pelle Frost just nu förebereder.

När han inte brygger öl då. För bara dagen innan var han på plats Beerbliotek också. Den gången för en collab med just Beerbliotek och Connie Dickinson från amerikanska Yakima Chief Hops.

– Connie har jobbat med öl rätt länge och jag har känt henne länge. Väldigt roligt att hon kom, säger Pelle.

Men då handlade det inte om någon lager utan en IPA med experimentell humle från Yakima.

– Vi utgick från vår GBG Haze och använde HBC 630 Cryo, som egentligen inte finns tillgänglig än, säger Pelle Frost.

Namnet på ölet blir GBG Haze Collab och det är en neipa med hyfsad beska.

– Det fattas nåt om det inte finns beska i en neipa, tycker jag.

GBG Haze Collab släpps på Systembolaget … och även den kommer att finnas med på …
Preemyum