Mats är redo för flera expansiva år

Mats Hägerfors är redo för några expansiva år på Brygghuset Finn. Det och mer berättar han om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?
– Att vi fick göra 200 000 burkar Karnevöl åt Lundakarnevalen i maj, all den positiva feedbacken vi fått på vår Winter Bock som i år funnits i Systembolagets nationella Julölssortiment och inte minst vår collab med Brewdog som dessutom är det officiella ölet för Malmö Beer & Whiskyfestival och Malmö Beer Week 2019.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?
– 2018 cirka 220 000 liter.
2019 har vi en prognos på 300 000 liter.

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.

– Väldigt svårt att bara nämna ett enda bryggeri då det finns så otroligt många riktigt bra svenska bryggerier idag men om jag måste nämna en (utöver Brygghuset Finn förstås) så får det nog bli en eloge till Micke och Thorsten på Hyllie Bryggeri då dom lyckats väldigt bra med sina olika öl men även för att dom lyckats bygga upp båda sina varumärken, Hyllie och Psychopipes till sån nivå att dom idag räknas in bland de bästa bryggerierna i världen.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?
– Allmänt för hantverksölsbranschen blir att bygga upp en bredare marknad, inte minst inom export, och att samtidigt leva upp till ständigt ökande förväntningar på produkter samt högt ställda kvalitetskrav. Sen tror jag att det gäller för bryggerierna att lyckas skala upp sin produktion och försäljning till en nivå där de får god lönsamhet. Om man inte lyckas med detta kommer vi nog att börja se en tydligare utslagning i branschen under nästa år.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?
– Först och främst ska vi förstås brygga en jäkla massa bra öl! Men vi ska också växa rejält de kommande åren så uppskalning av produktions- och försäljningsvolymer blir vårt fokus under 2019. Utrustningsmässigt kommer det inte att hända så väldigt mycket under 2019 men däremot åren efter det.

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?
– Om jag fått frågan tidigare i höst så skulle jag ha svarat James Watt, grundaren av Brewdog men eftersom jag nyligen haft äran att dricka en öl med honom så får jag nog säga att det hade varit riktigt kul att ta en bira med Mikkel Borg Bjergsø och få höra honom berätta om Mikkelers resa från starten till vad dom är idag.