Mathias började sin ölresa med Fullers

Sommar 2017

Mathias Olofsson som driver Ölofsson Brewing, fick hjälp av sin kusin när hans ölresa började. Det och mycket mer får du veta om honom i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Fullers Discovery omkring 2005-2006 när min kusin(Jonas Olofsson i Brew Bastards) introducerade mig till hantverksöl.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Något lätt fruktigt, gärna en All Day IPA från Founders eller något surt, typ en Girardin Black Label Gueuze.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Collaben med Klackabacken nyligen, Sour, Salt & Zest. Det var första gången någon av oss gjorde en Gose och vi blev bägge väldigt, väldigt nöjda med resultatet. Det blev en väldigt fin balans mellan citron och apelsinzest tillsammans med koriandern och havssaltet och den har fått väldigt fina betyg på untappd.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Där är så väldigt många bra bryggerier i Sverige just nu som har gjort/gör väldigt intressanta saker att det är väldigt svårt att bara välja ut ett enda. O/O blir väldigt spännande när de kommer igång med sitt eget, Brewski fortsätter med sin frammarsch, Stigbergets succé, Örebro Brygghus är några jag följer spänt då de gjort väldigt solida grejer än så länge. Tempels nya i Uppsala blir spännande också. Det är svårt att bara nämna ett bryggeri som är ”bäst” och det tycker jag ändå är positivt att vi har så många bra här i Sverige att det är en så svår fråga att svara på.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Trenden har ju varit låg-abv öl de senaste månaderna med massor av folkölsbutiker som öppnat. Jag hoppas väldigt mycket på att förslaget om provning av Gårdsförsäljning av öl & vin i Skåne går igenom och att utfallet blir positivt så att det kan introduceras i resten av landet så småningom. Jag tror det hade gynnat de lokala och mindre producenterna att kunna sälja sina produkter på plats.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Mina vänner, nya bekantskaper som gamla. Det är alltid kul att träffa nya kontakter men samtidigt är det för j*vla fint att bara vara med gamla vänner, slänga burgare på grillen och dela några bra öl under sommarmånaderna.