”Mat och malt i magisk kombination”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Wärdshuset Bredaryd i Småland.

I Smålands djupa skogar hittar vi en klassiker som varit med ända sedan 1996. Vi talar naturligtvis om Wärdshuset Bredaryd. Själva värdshuset har funnit sedan långt längre än 1996, men det var då som Lasse Schweitz gav det sin nuvarande form som gastronomisk bryggeripub. Trots några kämpiga år under 2000-talets början har man strävsamt arbetat på och idag frodas anläggningen under ledning av Helena Hugo.

 

Kärnan i restaurangen är att Wärdshuset Bredaryd har sitt eget bryggeri vilket innebär att de erbjuder öl som bara kan avnjutas på plats. Bryggeriets fokus utgörs av traditionell ale, lager och stout, men det experimenteras också en hel del. Just nu, mitt i juni, har de exempelvis kopplat på egengjord suröl, belgisk blond och en engelsk dark mild. Därtill tillkommer ett antal kranar med öl från andra producenter, så variationen är stor. Alla egenbryggda öl är utformade för att matcha matupplevelserna i restaurangen. Mat och malt i kombination är den centrala punkt som lockat mat- och dryckesintresserade under snart 30 år.

 

Förutom fatöl erbjuder värdshuset ett digert utbud på flaska eller burk. 1 200–1 400 olika sorter skall enligt uppgift passera kylarna varje år. Gillar man även whisky är det här himmelriket. Här finns ett imponerande utbud för dem som gillar malt i den formen, vilket i flera år har resulterat i utmärkelsen årets whiskyrestaurang i Sverige.

 

Även om öl och whisky till stor del är i fokus så är Wärdshuset Bredaryd också vida kända för sin mat. Många är de gäster som besökt värdshuset just för den goda matens skull och därigenom blivit introducerade till öl. Mest känd är Wärdshuset för sin planka som de nu har serverat över 300 000 stycken av sedan starten. Med sin ombonade miljö och långa historia är det inte konstigt att Wärdshuset Bredaryd lockar gäster från när och fjärran. För dem som vill prova ölen ordentligt, men inte har någon skjuts hem finns det också möjlighet att övernatta på hotellet vilket gör Wärdshuset Bredaryd till ett komplett upplevelsemål väl värt en resa.

 

Förra veckans ölställe: 

• ”Till Lövet – som så många gånger förr” – The Red Lion i Göteborg

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.