Mästerskapet som blandar öl och idrott

Hör öl och idrott ihop? Ja, nu ska det i alla fall arrangeras danska mästerskapen i Beermile.

Mästerskapet anordnas vid Mikkellers Barrel Room i Köpenhamn och genomförs söndagen efter den stora ölfestivalen MBCC i mitten av maj. Tävlingen går ut på att springa en engelsk mil, 1609 meter, så fort som möjligt. Men det ska också drickas öl. En vid start och en varje gång man sprungit ett varv på den 400 meter långa banan.

Sammanlagt fyra öl alltså och det finns regler för ölen också. Den får inte vara under fem procent, ska vara i en burk och innehålla minst 355 milliliter.

De danska mästerskapen genomförs i ett antal olika åldersklasser och det sägs att det finns ambitioner att slå världsrekord i flera av åldersklasserna.

I dag innehas världsrekordet av kanadensaren Corey Bellemore som klarat av en Beermile på tiden 4,34,35. I rekordlistan noteras också att ölen han drack under världsrekordsloppet var Kingfisher. Bästa svensk på listan är Markus Liwing som med tiden 5,24,3 ligger på 55:e plats på topplistan.

Burkarna får inte öppnas innan man kommer in i den varvningszon som finns vid start och mål.

Det kan också konstateras att den som spyr under loppet tvingas springa ett extra varv.

Galet så det räcker till, men det lär säkert bli ett stort antal deltagare. Mikkeller Running Club har blivit mycket populärt och har fått spridning över världen. I normala fall dricks det dock öl efter loppet och inte under loppet.