Martin lyfter fram kompisens bryggeri

SOMMAR 2019

Martin Sunesson är mannen bakom Subbe Bryggeri. Här är hans svar på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Sjukt svårt att svara på. Det måste ju vara en öl med bra hinkabilitet som även är en bra matöl som man kan dricka till det mesta i matväg. Den måste ha tillräckligt med karaktär så att man aldrig tröttnar och samtidigt vara såpass välbalanserad att den matchar det mesta man har på tallriken. Om jag resonerar på detta sättet får det bli en Oppigårds Golden Ale. Om jag låter bli att resonera blir det Dugges Tropic Thunder. Den har jag druckit massor av och har aldrig tröttnat.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

1: Belgien. Traditionen i kombination med hantverket och yrkesstoltheten.

2: USA. Ledande inom utvecklingen av Craft beer, framförallt på humlesidan, massor av superduktiga bryggare och grymt trevliga bryggerier, samt en stenhård konkurrens som gör att du mer eller mindre inte finns om du inte är bra.

3: Sverige. Lite patriotiskt kanske, men jag tycker att vi är sjukt duktiga på att suga åt oss av intryck och kunskap för att sedan omsätta det i hög kvalitet, inte bara när det gäller öl utan även rent generellt. Utbudet av riktigt bra öl per capita måste vara högst i världen här i Sverige.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Jag hoppas att min kompis Jens Tirfing får en massa uppmärksamhet när han drar igång Tirfingbrewery i Odensbacken utanför Örebro inom kort. Kommer att bli galet bra!

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

–  Ingenting! Det har varit mer eller mindre dygnet runt dom senaste veckorna vilket har varit helt fantastiskt men rätt slitigt i värmen.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Jag är så vansinnigt dålig på att gå på ölfestivaler privat men All In Beer Fest är riktigt trevlig. Jag gillar enkelheten när samtliga utställare har samma antal kranar och alla tar med det bästa de har. Det blir ofta väldigt bra. Sedan ska det bli väldigt roligt att se hur GSBF kommer att bli.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Kommer att bli kanon! Våra kära politiker och tjänstemän kommer en dag inom kort att utbrista till varandra: Nej men hörni, ska vi strunta att utreda denna frågan en sjunde gång och bara ta och lätta lite på alla regleringar och göra det lite enklare för småföretagare inom bryggeri och dryckesbranschen på landsbygden. Kanske påverkas inte folkhälsan så negativt som vi tidigare sagt och Systembolaget kanske kan finnas kvar också? Eller så tillsätter de en utredning…… igen