Martin imponerad av egen krogförsäljning

Martin Sunesson svarar på våra frågor. Foto: Ronny Karlsson.

Full fart på krogförsäljningen. Det var det viktigaste för Subbe bryggeri under 2021. Här svarar Martin Sunesson på alla våra enkätfrågor.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Krogförsäljningen överträffade alla våra förväntningar vilket gjorde att Titti kunde säga upp sig från sitt gamla jobb och börja jobba på bryggeriet. Vi fortsatte växa enligt plan och lanseringarna på Systembolaget gick kanon. Vi blev återigen först och främst ett bryggeri som levererar öl till restaurang och krogbranschen som vi var innan pandemin och som var ett av våra mål när vi startade för tre år sedan.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Att vi nästan jobbade ihjäl oss. Tror jag var helt ledig totalt en dag mellan midsommar och sista augusti.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Det hade betytt massor då vi är belägna mitt i en besöksverksamhet (Johnssons Gård) och räknar med att vi skulle kunna anställa minst en person extra under sommarsäsongen om förslaget blir verklighet. Ekonomiskt tror jag inte det blir en jätteskillnad direkt men det kommer att lyfta oss som besöksmål vilket kommer att gynna oss indirekt.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Har varit så uppe i vår eget så har knappt tittat åt något annat håll. Men jag stod mittemellan Stockholm Brewing och Svartberget på GSBF och blev väldigt imponerad av det dom hade med sig. Även min ”granne” Christian Figved på Akia tycker jag går från klarhet till klarhet och har ett jättespännande restaurangprojekt på gång i Kungsbacka.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022? 

– Jag tror och hoppas att lagertrenden håller i sig och utvecklas. Vad det beror på är väl rent krasst att det säljer väldigt bra. Vill man analysera en aning djupare så är nog kvalitén på ölen såpass bra att den gemene öldrickaren accepterar det lite högre priset för en hantverkslager kontra en från ett macrobryggeri mycket på grund av att det är så vansinnigt mycket godare. Det i sin tur beror förmodligen på att kompetensen hela tiden höjs hos landets hantverksbryggerier.