James Bonds livssstil borde blivit hans död

Kan orsaka dehydrering. Foto: Pexels

Att James Bond överlevt riskerna i sitt yrke är en sak, men att han överlevt sin livstil är nästan lika förvånade, om man ska tro en grupp forskare som studerat filmhjälten.

Den evige agent 007 har överlevt livsfarligheter på duken i många år. Det spelar ingen roll vilka faror MI6-agenten möter runt om i världen. Men vad få antagligen tänkt på att är att han utsatt sig för andra risker än skurkar med farliga vapen.

En grupp forskare har analyserat Bondfilmerna och kommit fram till att hjälten borde att dött flera gånger av andra orsaker än våld också.

Bonds förkärlek för vodka martini är en sak man tar upp. Vid bara tre tillfällen kan han ses dricka något annat än alkoholdrycker, vilket oroar forskarna med tanke på hans extrema fysiska aktiviteter, ofta i varmare klimat, med stor risk för uttorkning.

Man skriver också att alkoholkonsumtion har också visat sig orsaka en ökad attraktionskraft gentemot malariamyggor samt förstås även leverskador.

Gruppen består forskarna Wouter Graumansa och Teun Bousemaab från Radboud University Medical Center i Nijmegen och William Stone vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

De tar även upp Bonds beteende vid resor.

– Sammantaget konstaterade vi att Bond inte förberedde sig tillräckligt för de risker som är kopplade till resor och i synnerhet var han naiv angående smittorisker, skriver gruppen i sin analys. Trots en ökat tillgång till reserådgivning på nätet så minskar inte riskerna för att Bond ska få smittsamma sjukdomar i de senare uppdragen, fortsätter de och lägger till att det är nåt arbetsgivaren borde titta på.

– Med tanke på att den viktiga roll som agenter med dubbelnollstatus har vad gäller internationell antiterrorism, så hoppas vi verkligen att MI6 tar sitt ansvar.

En annan sak som forskarna uppmärksammar är Bonds sexliv och risken för sexuellt överförda sjukdomar, de kom fram till att Bond hade sex 2,4 gånger per film. Men om Bond riskerade kondylom och aids så var riskerna för hans motparter mer direkta, mer än 25 procent dog efter att ha haft sex med honom.

Forskarna har tittat på 3113 minuter fördelat på de 25 bondfilmerna och erkänner att de kunde haft bättre saker för sig.

Läs om allt annat som kunde tagit kål på Bond här.