Marianne, Annie och en livvakt på mässan

Marianne Wallberg på Stockholm Beer & Whisky Festival intervjuades av Annie Lööf om gårdsförsäljning. 

Det och mer får du veta i hennes svar på vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Stenstrand från Nynäshamns Ångbryggeri (jag tillhör skaran som längtar till vårens släpp av Stenstrand varje vår)

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Jag bjöd in alla partiledare för en diskussion kring gårdsförsäljningen för några år sedan. Den enda som nappade var Annie Lööf från C. Annie kom med sin dotter och en livvakt och intervjuade mig under drygt två timmar på NackaStrandsMässan.
Mitt förslag till henne var att gårdsförsäljningen skulle fungera perfekt, helt utan kritik från övriga negativa partier, om bryggerierna, som redan har ett tillverkningstillstånd även ansökte om ett serveringstillstånd. De båda tillstånden kräver samma kontroll med handel och vandelprövning och kontroll från skattemyndigheten. Knyt ihop de båda tillstånden, det vill säga om bryggeriet inte sköter serveringstillståndet korrekt så kan de riskera att få en varning och vid flera tillbud förlora sitt tillverkningstillstånd. Garanterat skulle samtliga bryggerier sköta sitt serveringstillstånd korrekt då.

– Anne Lööf gick ut med sitt förslag om gårdsförsäljning två veckor efter att hon intervjuat mig. Nu hoppas jag att det blir ett positivt resultat så att små bryggerier kan växa, framför allt lokalt.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Jag tycker att alla svenska bryggerier förtjänar mer uppmärksamhet. Jag tycker att alla bryggerier ska få en egen avdelning på de närliggande lokala Systembolagen. Vi uppmanas ju att äta närproducerat, då bör vi självklart även ha möjlighet att dricka närproducerat. Systembolaget har ”tillfälligt sortiment”. De borde även ha ”lokalt sortiment”

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Ölfestivalerna behövs, även under lågkonjunktur, både stora internationella som SBWF och de mindre lokala, för att bryggerinäringen ska ha en chans att visa upp sina produkter och fortsätta växa. Vid en lågkonjunktur minskar försäljningen av kapitalkrävande investeringar, däremot unnar man sig en och annan öl även i dåliga tider.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Jag möter upp min gode vän Börje Salming som kommer med båten från Nacka Strand till Slussen. Vi går självklart till Stene på Zum Franziskaner där vi äter god husmanskost och dricker några glas självrunnen kvalitetsöl. Där möter vi också upp vännerna Edward Blom och Jan-Erik ”Janko” Svensson och kvällen blir garanterat supertrevlig.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Beror helt och hållet på väder, sällskap och tillfälle. Jag har några olika favoriter för varje tillfällen. I kväll när det regnar och är lite sommarruggigt så blir det en den gröna Chimay 150, en Belgian Strong Golden Ale, framför brasan i pappas gamla stora välanvända konjaks-cupa.