Många öl i Brekeriets hembryggartävling

Det är populärt bland svenska hembryggare att tävla om chansen att få sitt öl bryggt hos Brekeriet. Runt 50 öl är med i tävlingen och snart presenteras vinnarna.

Det var i slutet av förra året som Brekeriet gick ut med tävlingen, där vinnarna skulle få brygga sina öl hos Brekeriet. Det finns tre klasser:

Öl med brett

Kettle sour

Mixed fermentation

När inlämningstiden nu är avslutad finns runt 50 olika öl hos Brekeriet från svenska hembryggare.

– Det är kul med ett stort intresse. Vi gick ut med det tidigt för att ge hembryggarna en chans att göra något bra. Det gick trögt i början men mot slutet har det kommit in öl i princip varje dag, säger André Ek på Brekeriet.

Vinnarölen i respektive klass kommer att bryggas hos Brekeriet. Målet är att alla ska komma ut på Systembolaget. När det gäller klassen mixed fermentation blir ölet en del i bryggeriets Vild-serie och det ölet är troligen klart under nästa år. De anra två hoppas man kunna släppa under hösten.

Två av klasserna, öl med brett och kettle sour har faktiskt redan provats och där är det klart med vinnare även om man vill hålla på det ett tag till.

– Generellt har det varit väldigt hög nivå på ölen och det har varit tajt i klasserna. Vi har provat alla öl blint och fått veta i efterhand vem som gjort ölen, berättar Ek.

I slutet av juni ska alla ölen vara provade och då är det klart med vinnare i respektive klass. Alla vinnare kommer då att bjudas in och vara med när deras öl bryggs i Landskrona.

I juryn har de fem på Brekeriet suttit. Det handlar då om André Ek, Fredrik Ek, Christian Ek, Tobias Lindberg och Amadeus Frick. Dessutom var Hampus Olofsson från Remmarlöv Gårdsbryggeri med i juryn.