Många dricker mer under semestertider

När det är sommar, sol och ledigt ökar törsten hos svenskarna. Foto: Pixabay

På semestern är det lätt hänt att det blir öl var och varannan dag för många och enligt en ny undersökning stämmer det in på en tredjedel av svenskarna.

IQ, som ägs av Systembolaget, har gjort en undersökning av hur svenskarna har druckit alkohol under semestern.

Den visar att 33 procent har druckit minst 3-4 dagar i veckan eller oftare. 13 procent har druckit så mycket att de ifrågasatt sina egna alkoholproblem.

– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ i ett pressmeddelande.

Många uppger även att de påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion under sommaren.

– Det är inte alltid som alkohol bidrar till att göra semestern härligare, något som vår undersökning också visar. Därför är det viktigt att reflektera över sina egna alkoholvanor och hur de påverkar mig själv och personer i min omgivning, säger Karin Hagman.

Här är undersökningens resultat:

• En av tre (33 procent) uppger att de drack varannan dag eller oftare.

• Hälften (50 procent) svarar att de drack alkohol oftare under semestern än vad de gör i vanliga fall.

• Närmare fyra av tio (38 procent) uppger att de drack mer alkohol under semestern än vad de gör i vanliga fall.

• 13 procent har druckit så mycket att de har ifrågasatt sina egna alkoholvanor. Lika många har påverkats negativt av andras