Majornas ska klara krisen med nya pengar

Johan Lundin på Majornas berättar att det varit tufft för bryggeripuben under pandemin. Foto: Peter Lindh

Majornas Bryggeri har tagit stryk under pandemin och nu satsar man på en crowd funding för att få in nytt kapital.

2019 satsade den ekonomiska föreningen Majornas Bryggeri stort och öppnade en ny bryggeripub i Majorna i Göteborg.

Bara några månader efter det bröt pandemin ut och ett och ett halvt år senare kan man konstatera att det inte gått så bra som man hoppats. Resultatet 2020 slutade med ett minus på över en miljon.

– Vi hade tagit höjd för att en del saker skulle kunna hända när vi startade, men inte ens i vår vildaste fantasi hade vi kunnat tänka oss en pandemi, vem som helst kan. gå omkull då. Speciellt när man som oss kommer in utan buffert och har gjort nyinvesteringar, säger Johan Lundin på Majornas och bekräftar att bryggeripuben var hotad.

– Det var fara för vår överlevnad, så det var tufft under en tid, men vi hade startat så bra och var inställda på att ta oss igenom det. Vi har haft bra kontakter med fordringsägarna och hittat bra lösningar både kort- och långsiktigt.

Hela gänget bakom Majornas Bryggeri samlat: Johan Lundin, Martin Karlsson, Anna-Cajsa Nurman, Crippa Odin och Tobbe Johansson. Foto: Peter Lindh

Fast det behövs pengar i kassan och därför försöker man nu få in fler betalande medlemmar i föreningen och har gått ut med ett prospekt.

– Stormen har också skapat hål i vår lilla skuta som behöver fyllas igen – vi har kryssat fram med hjälp av uppskov på skatter, hyror och avbetalningar. Drömmen vore att med er hjälp fixa dessa investeringar och hål, skriver man i prospektet.

Men Johan berättar att det redan har vänt. Sedan i somras har det gått bättre och bättre.

– Vi har märkt en stor skillnad och det började när de lättade lite på restriktionerna. Men vi har ju fortfarande bara sittande gäster så vi har fått säga nej till kunder.

Med hjälp av det nya kapitalet tror man att man redan nästa år ska kunna vända siffrorna till vinst 2022. Taket är satt på två miljoner.

– Vi vet inte riktigt hur mycket det blir, men det har börjat komma in och vi vet att det finns ett intresse för oss. Det är många som bor i närområdet som har hört av sig.

Pengarna är inte bara tänkta till att täcka hål. Även investeringar behöver göras. I prospektet nämns bland annat en burktappningsmaskin, fler jästankar, större fritös i köket och fler ölkranar i baren, men Johan vet inte riktigt än hur det blir.

– Vi får sätta oss och räkna på de större investeringarna, jästtankar och burklina. Vi hade planerat att ha en burklina redan från starten, men det blev inte så. Vi får se hur mycket vi får in.

När nu de sista restriktionerna släpps den 29 september hoppas han att det ska bli fullsatt igen precis som de första framgångsrika månaderna innan pandemin bröt ut. Och när många restauranger står utan personal är Majornas beredda.

– Vi har varit måna om att behålla personalen och haft en nära dialog med dem. De var permitterade en tid, men nästan alla är kvar.