En halv pudding i varje öl räddade bryggeriet

3500 yorkshirepuddingar går åt för varje batch öl på 8000 liter. Foto: Malton Brewery

Eftersom man kan stoppa vad som helst i en öl borde det inte komma som en överraskning när någon kompletterar malten med yorkshirepudding.

Malton Brewery i norra Yorkshire var nära en konkurs på grund av nedstängningarna i England och var tvungna att hitta på något för att överleva. Och är man i Yorkshire ligger väl den världskända rätten nära till hands.

Howard Kinder på Malton fick syn på en väggmålning med ett recept på yorkshirepudding och detta använde han till en ny pale ale på 3,6 procent.

– Jag började med att göra några batcher och varje gång ökade jag mängden pudding

Puddingen gjorde susen. Ölet är nu så populärt att det är med i bryggeriets fasta sortiment.

– Jag kunde inte tro att det inte var någon som hade försökt med detta innan. Det blev så populärt att jag fick samarbeta med ett annat bryggeri för att kunna göra tillräckligt mycket.

– Första batchen var på 200 liter, men nu gör vi 8000 liter varje gång och till det använder vi 3500 puddingar.

Enligt uppgift är resultatet ett mjukt krämigt öl och om någon skulle döma Malton för brottet mot reinheitsgebot så betänk att vi svenskar inte är bättre. Kommer ni ihåg det här ölet?

Läs mer om puddingölet här.