Magisk öldag med många nya vänner

EN DAG PÅ CANTILLON

Bildspel

Bild 1 av 7

Det är väldigt många amerikaner som söker sig till Cantillon.

Magiska öl. Men också nästan ett skådespel där människor från hela världen blir vänner under dagen. Cantillon är ett måste för alla ölälskare.

Under vinjetten ”En dag…” kommer vi med jämna mellanrum att göra nedslag på spännande ölplatser runt om i världen.
Då kändes det logiskt att starta på Cantillon i Bryssel. Bryggeriet andas genuinitet och historia och bara att gå runt i lokalerna är en njutning. Men ölälskaren vill förstås till slut till deras bar, som under vårt besök var flyttad en våning upp på grund av renovering.
Visst handlar mycket om öl men det är också spännande att prata med de gäster som finns där.
Vi har tur och öllistan är lång den här dagen, men som bartendern sade:
– Det spelar ingen roll hur lång den är, folk brukar ändå sakna något på den.

Kanske ska det ses som ett väldigt gott betyg där många har sina olika favoritöl som de så gärna vill prova.

Till att börja med sitter de flesta för sig själva, och det är nästan som en andaktsstund när den första ölen ska smakas.
Men i takt med att ölen rinner ner börjar det också bli allt mer en social grej att vara på Cantillon. Storflaskorna delas mellan borden och efter en stund sitter allt fler runt samma bord.
Under vårt besök, jag var där med min gode vän Mike Lindeblad som under många år bott i San Diego, anslöt folk från väldigt olika platser till vårt bord.
En äldre herre som älskade Avery var från Colorado, en holländare hade tagit tåget över dagen för att få sig en dos av Cantillon och något senare var det en tjej från London och en kille från Nya Zeeland som också anslöt, delade öl och pratade öl.
Oerhört trevligt blir det och det hjälper förstås att det är otrolig god öl som delas och som det pratas om.

De här ölen hann vi prova:

Magic Lambic
Väldigt mycket bär och en behaglig men ändå distinkt syrlighet. Mike summerade läget bra när detta var den första ölen för dagen.
”Fantastisk, men allt jag kommer dricka i dag kommer vara fantastiskt. Den här är kanske bara lite mer fantastisk.”

Mourvedre – Carignan
Spännande druvmix där ölnamnet också är namnet på de druvor som använts. Väldigt bra öl med en hel del känsla från druvorna, syran finns förstås där som alltid och ölet känns väldigt komplext med en massa smaker. En riktigt vinös avslutning kompletterar bra. Ett öl att njuta av länge och hitta lite nya nyanser vid varje klunk.

Saint Lamvinus Grand Cru
Skönt syrlig med lite sträva druvtoner, funk och en lätt kryddighet. God men inte riktigt på samma nivå som de två ovan.

Lou Pepe Kriek 2016
Oh yes. I bland hamnar man bara helt rätt. Här har hela paketet ramlar på plats, körsbären är fortfarande fantastiska och resten av ölet har mognat och allt bara flyter ihop en en enda lång njutning.

Lou Peppe Framboise 2015
Magisk öl, det här brukar vara min favorit hos Cantillon. Eller en av dom i alla fall. Mycket god men den här dagen får den ge vika för krieken. Dock fortfarande ett komplext öl med behaglig syra, och en hel del hallon som fortfarande sätter prägel på ölet.

Fou Foune 2018
Jag har kämpat lite med Fou Foune några gånger och tyckt att det funnits smöriga toner. Nu var det aprikos rakt igenom och en riktigt god öl. Behaglig syrlighet som ligger snäppet lägre än i många andra Cantillon-öl.

Cantillon Gueuze
Lite av originalet och visst är det gott. Rejäl funkigt, lätta gummitoner och med en touch av grapefrukt. Ja, det är gott.

Cantillon D´Aunis 2018
Någon har någon gång berättat för mig att detta är gjort på en druva som används för att hitta den rätta balansen i vin. Jag förstår balansen i så fall för det här är riktigt snyggt. Rödvinstouchen är ganska tydlig, syrligheten lika tydlig och det smakar friska druvor. Mycket gott.

Vigneronne
Mycket god, men också rejält sur. Kanske lite mycket när man provat andra öl som haft mer fokus på de bär och frukter som tillsatts i ölen. Inte på den absoluta topplistan.