Maarten väljer helst en lageröl

SOMMAR 2019

Maarten Vanvildemeersch jobbar på Uppsala brygghus. Nu svarar han på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Maarten Vanvildemeersch jobbar på Uppsala Brygghus. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
Svår fråga. Det jag gillar mest med öl är just mångfalden, att man kan göra oändligt många olika öl med bara vatten, malt, humle och jäst. Men om man ändå måste välja får det bli en bra lager. Bra lager blir man aldrig trött på. Kanske vår egen Linnaeus ekologisk lager som släpps i augusti.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Utan någon inbördes ordning: Belgien, för att det är där jag växte upp, lärde mig uppskatta öl och även lärde mig brygga öl. Belgien har även en otrolig variation på ölstilar, som har inspirerat många bryggare de senaste decennierna. Tråkigt nog har intresset för belgiskt öl svalnat något den senaste tiden, nu när humle får så mycket uppmärksamhet. Sedan har USA betytt mycket för utvecklingen av hantverksöl. Bristen på en stark egen ölkultur gjorde att de tidiga amerikanska hem- och mikrobryggarna kunde experimentera hejvilt, vilket resulterade bland annat i modern IPA och modern suröl. Till sist väljer jag Sverige. Det görs väldigt mycket bra öl idag i Sverige, och vår öl uppskattas långt bortom landets gränser. Det är inte illa för ett land där alla drack stor stark för 20 år sedan.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Jag kan inte komma på ett enskilt bryggeri som jag tycker får för lite uppmärksamhet. Jag tycker att all hantverksöl förtjänar mer uppmärksamhet, för ofta får kapitalstarka industribryggerier för mycket fokus.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag kommer vara ledig i tre veckor. I år stannar vi mest hemma, då vi har precis köpt ett hus på landet. Här finns tillräckligt att se och göra. En och annan god öl på altanen blir det nog också.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Jag har varit på allt för få festivaler på senaste tiden för att kunna ge ett ärligt svar. Som utställare var dock Örebro Beer & Whisky Festival väldigt trevligt. Som gäst uppskattade jag Brewskival väldigt mycket. Där fanns det bara bra öl

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Min förhoppning är att det blir av, för jag tror inte att problemen med alkohol kommer att öka för att våra gäster köper hem sig lite öl efter ett bryggeribesök. Jag tror inte heller att det är ett hot mot monopolet. Det har Finland demonstrerat. Jag är övertygat att gårdsförsäljning kommer att bli av. Det är en naturlig utveckling för svensk alkoholpolitik. Men det kommer nog ta längre än tre år innan vi når dit.