”M2” startar eget bryggeri

Han är delägare i Brewdog Sverige och som M2 på MankerBeer har han haft synpunkter på mycket. Nu tar Magnus Svensson steget till att starta Benchwarmers Brewing Company.

– Vi vill jobba med dom bästa bryggarna i Sverige och utomlands, säger han.

Bryggeriet startas tillsammans med mångårige vännen Anders Nilsson, som varit hembryggare ganska länge.

– Han sade att han kan göra bättre öl än några han hade provat på Systembolaget. Då sade jag att vi ser till att göra det, berättar Svensson.

Hans ölintresse har funnits i många år. Hösten 2011 träffade han Magnus Björnstjerna och blev en del av MankerBeer. Som ”M2” i den konstellationen har Svensson gjort sig känd som en person med många åsikter.

– Jag är jobbigt ärlig. Jag haft haft ynnesten att få prova många av världens bästa öl och jag vet att kvaliteten varierar. Jag har alltid varit helt ärlig när någon bett mig att smaka deras öl, säger han.

Sedan 2012 har han jobbar med Brewdog i Sverige och dör varit med om att starta fyra olika barer.

Det var när Brewdog öppnade sin bar i Malmö som chansen till ett bryggeri dök upp. En lokal i källaren stod tom och Svensson började att söka tillstånd för ölbryggning.

– Vi har båda andra heltidsjobb och vill inte tjäna pengar på detta. Bara göra god öl.

Nu finns tillståndet och de första ölen är bryggda. Dock inte i källaren utan på ett än så länge hemligt bryggeri.

– Vi har gjort tre varianter av en american pale ale, sammanlagt 2000 liter, Det kommer att bli premiär på Brewdog Bar och The Rover i november, samma helg som All In Beer Fest, berättar Svensson.

De tre ölen skiljer sig åt en hel del, även om det är samma basöl. Grundvarianten är en öl bryggd med mosaic-humle, och med citra för torrhumling. En variant är sedan gjord med sichuanpeppar, och en med kokos och drakfrukt.

Den sistnämnda går under namnet Kjelle The Caribbean Dragon.

– Det är en hyllning till Kjelle Bergqvist, vi har alltid gillat honom, säger Svensson.

Med starten av Benchwarmers Brewing Company tar Svensson en väg som inte är så vanlig, i alla fall inte i sportvärlden. Där är det ofta de aktiva som efter karriären tar steget till att bli kommentatorer eller tyckare. Här blir det tvärtom och han är redo för att folk kommer att ha åsikter.

– Jag är beredd på skitstormen. Men givetvis hoppas jag att folk ska gilla det vi gör.