Lyckad ölsatsning för de fyra bröderna

Sebastian Allegri är en av fyra bröder som driver Knäppingen Spiseri & Bryggeri. Foto: Ronny Karlsson.

De fyra bröderna driver stället och dessutom jobbar mamma där. Knäppingen Spiseri & Bryggeri är en riktig familjeangelägenhet.

De fyra bröderna Manuel, Sebastian, Alexander och Rasmus Alegria har alltid gillat restaurangbranschen. Men för ett par år sedan fick de även upp ögonen för ölvärlden.

– Det var min lillebror Alexander som började. Vi var på en ölmässa och sedan snackade han med mig om att börja brygga hemma. Det var som en helt ny värld öppnade sig, berättar Sebastian Allegri.

Bryggningen blev ett stort intresse och satte också fart på de egna smaklökarna.

– Innan det brukade jag softa i soffan och tycka att en vanlig billig lager var det bästa som fanns. Men nu blev det helt annorlunda, säger Sebastian.

När det sedan dök upp en väldigt trevlig lokal centralt i Norrköping var det dags att satsa fullt ut. Hösten 2015 öppnade bryggeripuben efter att under en tid först drivits som lunchrestaurang.

Bryggverket på 200 liter är placerat på övervåningen och är fullt synligt för gästerna.

– Ölet säljs bara hos oss än så länge, och vi brygger mellan 12000 och 15000 liter öl på ett år. Men vi vill utöka det och tar oss gärna in lokalt på Systembolaget.

Restaurangen har öppet fem dagar i veckan och är ofta väldigt välbesökt. Man har också lyckats att få en blandad publik.

– Vi har två inkörsportar kan man säga. Dels de som kommer för att dricka öl, men även de som kommer för maten får en chans att prova ölen, säger Sebastian.

Såväl öl som mat anpassas efter årstider och så här på senhösten blir det mer tunga och mörka öl.

Framöver finns ambitioner på att växa, men det är inte det lättaste i ett k-märkt hus.

– Det gör det betydligt svårare. Vi ska se om vi kan flytta om lite och få in lite fler tankar. Ett större bryggverk går det inte att ha här.

Så här långt har ölen tagits emot väl av besökarna. På Untappd rankas Knäppingen som ett av Sveriges 20 bästa bryggerier.

– Det är superkul att man gillar våra öl och att vi har nöjda gäster hos oss, avslutar Sebastian Alegria.