Lucka 18: De gjorde första ”vita valen”

H-G Viktorsson och Berith Karlsson finns bakom lucka nummer 18. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 18: H-G och Berith.

Då var det dags för den första luckan där faktiskt två personer dyker upp, i tomteluvor dessutom. H-G Wiktorsson och Berith Karlsson har tillsammans betytt så mycket för den moderna svenska ölrevolutionen att det var svårt att sära på dem. De startade Närke Kulturbryggeri 2003 och blev snabbt kultförklarade med öl som bland annat Örebro Bitter och Stormaktsporter. Innan dess arbetade de ideellt med Svenska Ölfrämjandet. 

Vad tycker ni är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Svenska Hembryggareföreningen, som hjälpte folk återupptäcka att ölbryggning är en gammal hushållssyssla som alla kan lära sig, och inte något svårt och hemlighetsfullt som bara storindustri-bryggerier klarar av.

Att ölen blev kultförklarade beror både på dess kvalitet men även på att det var svårt att få tag i Närkes öl under 00-talet. De fanns aldrig på Systembolaget och den enda chansen var på krogen eller ölfestivaler, och sådana fanns det inte många av då. Kaggen Stormaktsporter räknas av många också som ett av de första “vita valen”-ölen och var under flera år rankat som det bästa ölet i världen på RateBeer. Det var det första riktigt hypeade svenska ölet utomlands och satte Sverige på världskartan i ölkretsar.

Vad är ni mest stolta över i er ölkarriär?

– Att Närke Kulturbryggeri var med och bildade Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier 2008, ett starkt och viktigt nätverk för utveckling och samverkan mellan kollegor. Och så förstås att vi tillsammans med Hagges Bärsklubb och våra vänner från Bamberg introducerade Franken-ölet i Sverige 2005.

Vi tackar H-G och Berith för att de alltid kämpat för en bättre svensk ölkultur och för att de gett oss kultöl och stärkt bilden av ölsverige internationellt.

Slutligen, vi håller var sin pistol motera huvud och ni får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer ni?” 

– Vi väljer ett öl från vår vän sedan 20 år: Gänstaller Bräu. Gärna en Keller-Bier. Skål & Pang!