Loppet som lockar med öl vid mållinjen

23 kilometer kombinerad simning och löpning. Efter målgång fixar Brygghus 19 belöningen då man för första gången har bryggt ett lättöl.

Fysiska utmaningar blir alltmer populärt i Sverige. Vasaloppet, Vätternrundan, Stockholm Marathon och många andra tävlingar lockar massor med människor att utmana sig själva fysiskt.

En av dessa tävlingar är Island Challenge, ett swimrun där man alltså simmar och springer 23 kilometer vid havet i närheten av Karlshamn. Det loppet får nu dessutom sitt alldeles egna öl.

– Vi har gjort en lättölsvariant av Schmidts Lager som blir exklusiv för de tävlande och publiken, säger Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19.

200 liter har det bryggts av ölet och Svensson räknar med att ölet tar slut samma dag som det har premiär. Han kommer själv att stå vid målet och se till att alla aktiva som vill får chansen att njuta av en lättöl.

– Det är 160 tvåmannalag som tävlar. Flera av de aktiva har hört av sig och varit positiva. De ska tänka på den där ölen när det blir jobbigt under loppet och det kommer ge dom mer kraft, säger Svensson.

Tävlingen är en del av den stora stadsfesten i Karlshamn och avgörs 21 juli.

– Det är en jättepopulär fest och det händer massor med olika saker. Det kommer vara mycket folk vid målet på tävlingen.

Under bryggningen var bland annat tävlingsledaren Maria Larsson med och fick göra den klassiska insatsen, nämligen att hälla i humle. Brygghus 19 kommer att erbjuda ölen gratis, och det är en del av deras sponsring av tävlingen.

– Vi får se om vi ska fortsätta att brygga det här lättölet. Det hänger på hur det tas emot under tävlingen, säger Svensson.