Lokala bryggeriet räddas av pengagåva

Åmåls Livsnjutarsällskap lämnade över 30 000 kronor till Ralf Ek. Foto: Privat.

Bryggeriet drabbades hårt av en översvämning och planer fanns på att lägga ned. Då ställde lokalbefolkningen upp med 40 000 kronor och Ralf Eks bryggeri kan leva vidare.

Beernews berättade i somras om oturen som Ralf Ek hade i samband med ett skyfall. Hans bryggeri i källaren på villan i Åmål svämmade över och en hel del prylar förstördes. Även om Ek försökte hålla upp humöret var det då väldigt tveksamt om han skulle orka göra en nysatsning.

Men Åmål-borna ville verkligen ha kvar sitt lokala bryggeri. Nyligen överlämnade föreningen Åmåls Linsvjutarsällskap över en check på 30 000 kronor, pengar som de samlat in för att rädda bryggeriet.

– Det är helt sanslöst, man får nya sig i armen för att förstå att det är sant, säger Ralf Ek.

Dessutom har två anonyma privatpersoner ställt upp med cirka 10 000 kronor för att få ordning på de fatanläggningar som vattenskadades och förstördes i samband med översvämningen.

– Utan hjälpen hade jag nog inte kunnat fortsätta. Att dra in dom pengarna som krävdes på egen hand tar tid och det här blir nästan som att börja från noll, säger Ek.

Men med den hjälp som Åmålborna kommit med har fått Ek på andra tankar. Nu ska det bryggas öl igen.

– Nu är jag mer pepp än någonsin, och det är fantastiskt att lokalinvånarna här ställer upp så här. Nu har jag lagerhyllor så att inget längre ska stå på golvet i bryggeriet.

Åmåls Livsnjutarsällskap kommer att bjudas in och får vara med om att ta fram ett nytt öl. Sedan ska det bryggas tillsammans. Och för Åmålborna är det snart möjligt att dricka lokala öl igen.

– Det är ett enormt ölintresse här och det är jag otroligt tacksam för, säger Ek.