Livet kom i vägen för Varbergsbryggeri

Sandt Brewery i Varberg har lagt ner sin verksamhet. En av spikarna i kistan slogs in av lokala nöjesarrangörer som valde en stor internationell ölleverantör i stället för att fortsätta lokalt.

Andreas Sandö och Tommy Brandt heter bryggarna i Sandt. De startade som hembryggare och 2015 satsade de på ett eget bryggeri. Men nu är det alltså slut och i helgen kom en köpare för att hämta jästänkar och annat.

– Det snurrade runt men blev inget över. Och vi hade inte tid till att få det att lyfta. Det var ändå en hobby vid sidan av våra vanliga jobb och vi skulle ha blivit tvungna att lägga betydligt mer tid på det om vi skulle kommit någon vart, förklarar Andreas Sandö, som jobbar som risk manager på ett kraftbolag. Tommy Brandt är ingenjör.  

– Vi märkte att vi bara hade tid att göra det kunderna ville ha, det blev ingen tid över till att experimentera.

Att sen ett stort lokalt event man tidigare levererat till valde bort Sandt till förmån för Corona, gjorde ju inte saken bättre.

– För oss var det ofattbart och vi var besvikna även om det inte var avgörande för vårt beslut.

Bryggeriet hann få in flera öl på Systembolaget innan det lades ned. Så vad tyckte kunderna?

– De tycker förstås att det är tråkigt, många vill ju ha öl med lokal anknytning.

Andreas Sandö och Tommy Brandt ångrar inte att de försökte.

– Det har varit jättekul och vi har fått bra respons. Hade vi inte gjort det hade vi bara gått och funderat på hur det skulle ha gått. Det var bara fel tid i livet, vi har fullt upp med jobb och barn.

Sen är ju inte sista ölen bryggd för för dem. Nu återgår de till det de gjorde innan.

– Hemma fortsätter vi att brygga som förut och gör det vi gjorde från början. Det vi tyckte var kul.