Litet bryggeri ska bli större i Åkersberga

Det börjar i liten skala men ska snart bli större. Nu är hembryggarprofilen Peter Herzig i gång med sitt Åkersberga Bryggeri.

Satsningen är försiktig till en början, men det finns redan planer på att växa.

– Vi producerar 150 liter per batch i dag. Vi ville inte göra några stora investeringar innan allt pappersarbete var klart, säger han.

Målet är att ha ett bryggverk på 500 liter innan årets slut. Men han ser fortfarande Åkersberga Bryggeri som ett hobbyprojekt.

– Jag kommer nog inte försöka at leva på det här inom överskådlig framtid. På fem års sikt kanske man har kommit så långt.

Herzig är en engagerad hembryggare. Han har tävlat i SM sedan 2007 och genom åren har det blivit ett gängmedaljer. Inledningsvis blir det hans hembryggningsrecept som kommer ut på marknaden.

– Jag har bryggt öl i 15 år, både ensam hemma i köket och tillsammans med andra.

Det första ölet, Båtstorp New World Pale Ale, har precis kommit ut på Systembolaget och det har varit ett av målen att en dag få se sin öl där på hyllan. Det ölet har han vunnit ett guld med i hembryggnings-SM.

Målet nu är att nå ut till lokala krögare

– Vi vill satsa i närområdet, och kommer att försöka sälja till krogar här i Åkersberga. Vi är faktiskt det första bryggeriet här, säger Herzig.

Han står som ensam ägare till bryggeriet men flera av hans hembryggarvänner kommer säkert att finnas på plats en hel del.

– Vi vill känna oss för lite grann. Egentligen är 150 liter som vi har nu för lite, men vi ska ju växla upp längs vägen.