Längre lördagsöppet stoppat av tjänstemän

Systembolaget fick nej till att ha öppet längre på lördagar Foto: Pressbild.

Systembolaget ville utöka öppettiderna på lördagar. Men det förslaget stoppades av Socialdepartementet. Nu får beslutet kritik.

Det var i höstas som Systembolaget hörde av sig till Socialdepartementet. För att vara relevanta i en tid då en hel del ifrågasätter dagens utformning av monopolet, ville man få till förändringar.

Det handlade om att ha öppet senare på lördagar i en del butiker, samt att tillåta utkörning av beställd alkohol även utanför de tider som butikerna har öppet.

Sådana förändringar skulle kräva ett riksdagsbeslut, men dit kom aldrig frågan. I stället meddelade statssekreterare Maja Fjaestad (S) att förändringen inte var önskvärd.

SVT, som var först med nyheten, fick inga intervjuer, men Fjaestad svarade i ett mail att en sådan förändring ”skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt”.

Det svaret gjorde att Systembolaget, som ville att frågan skulle tas till riksdagen, inte kunde gå vidare med sina förslag. Nu möts svaret av kritik.

– Regeringen omyndigförklarar svenska medborgare när man har den här moralistiska och omoderna inställningen. Det rimliga är att man låter myndiga personer ta egna vuxna beslut. Det kan man klara i andra länder. Det kan vi klara av i Sverige också, säger Växjös moderata kommunalrådet Oliver Rosengren till SVT.

Inte helt oväntat har IOGT-NTO en annan syn i frågan och välkomnar det nej som kom från departementet.

– Det finns en anledning till att vi har begränsade öppettider på Systembolaget idag. Det är för att alkohol inte är vilken vara som helst. Det ska finnas skillnad i att köpa en liter mjölk och en liter starksprit, säger riksordföranden Lucas Nilsson.