Långa dagar när mässans bästa öl utses

Bildspel

Bild 2 av 7

Fullt fokus på dofter och smaker. Simon Svensson, Johan Häggström, Peter Lithner och Peter Eronson dömde en av klasserna till öltävlingen för En Öl & Whiskymässa.


 

Drygt 400 öl. Tio guldmedaljörer ska utses. De 15 öldomarna har ett digert jobb att göra till öltävlingen på En Öl & Whiskymässa.

Öltävlingen har blivit en av Sveriges mest prestigefyllda och man är noga med att satsa på utbildade öldomare som gör bedömningarna.

– Det kommer att vara cirka 400 öl i tävlingen och det har varit på den nivån i några år nu. Det har stabiliserat sig där och mer än 80 procent av utställarna är med i tävlingen, säger tävlingsledaren Fredrik Berggren.

Totalt är det tio klasser som ölen delas in i och det delas ut medaljer till de tre bästa i varje klass. När Beernews hälsade på under tisdagen var det öl med lägre alkoholhalt som bedömdes. I grundomgången skickades de bästa ölen till en final, och den provningen ska hållas lite längre fram.

Nästa fredag, på mässans första dag är det sedan dags för prisutdelning och där är det många bryggerier som hoppas på en medalj.

– Jag vet inte om tävlingen är störst i Sverige, men jag tror det. Och vi är noga med att använda utbildade domare.

I år är det 15 utbildade öldomare som kommer att turas om i de olika klasserna, och det är fullt fokus på varje öl för att kunna skicka rätt öl vidare till finalomågngen.

När Beernews lämnade provningslokalen var det fortfarande många öl kvar att bedöma. Och nya klasser väntar under hela veckan innan finalerna ska avgöras dagarna före mässan.