Länet som borde ha fler som brygger öl

Viktor Hansen ser gärna att fler satsar på att brygga öl i Östergötland. Foto: Ronny Karlsson.

Nästan en halv miljon invånare. Men bara åtta bryggerier. I stora delar av landet växer det upp gott om bryggerier, men i Östergötland går det lite trögt.

Under de senaste åren har det verkligen exploderat med bryggerier i Sverige. I oktober i fjol fanns det 398 bryggerier, och därtill ska läggas ett antal varumärken utan eget bryggeri.

Men i Östergötland går inte alls utvecklingen lika fort. Trots att både Linköping och Norrköping hör till landets tio största städer och det bor drygt 460 000 människor i länet, har det inte tagit fart med bryggerier. Sett till antalet bryggerier per invånare hamnar Östergötland sämst till av alla län.

– Jag har tänkt på det där och det är lite lustigt. Östergötland ligger ju dessutom bra till geografiskt, säger Viktor Hansen på Centralbryggeriet i Linköping.

Hans bryggeri är det största i Östergötland med en årsproduktion på cirka 100 000 liter. Han tycker att lokal öl har accepterats mer de senaste åren, men att det var lite trögt i början.

– Det tog ett tag innan krogarna hakade på. Sedan märker vi av rivaliteten mellan Linköping och Norrköping. Det är stor skillnad för oss på att sälja öl i de två städerna.

För Centralbryggeriet innebär det nuvarande läget att lokal konkurrens inte är något problem. Men Viktor Hansen vill se det på ett annat sätt.

– Det borde finnas plats för fler och då skulle vi också kunna hjälpa varandra.

Det ska nämnas att det är på gång åtminstone ett bryggeri till i Östergötland. Det är Brewers In Arms med bland andra Marcus Ljung, som inom kort börjar sin produktion i Norrköping.

– Jag ska ta en kontakt med dom när dom är i gång, det vore kul att göra något tillsammans, säger Hansen.

 

Här är länen med flest bryggerier:

  1. Västra Götaland 74
  2. Stockholms län 60
  3. Skåne 50
  4. Halland 19
  5. Dalarna 17

 

Länen med minst antal bryggerier

1. Blekinge 6

2. Kronoberg och Västmanland 7

4. Östergötland 8

5. Värmland 10

 

Länen med flest bryggeriet per 100 000 invånare

1. Gotlands län 21,94

2. Jämtland 12,28

3. Dalarna 5,92

4. Halland 5,77

5. Västernorrland 5,30

 

Länen med minst antal bryggerier per 100 000 invånare

1. Östergötland 1,73

2. Stockholm och Västmanland 2,56

4. Jönköping 3,05

5. Kronoberg 3,50

 

Fotnot: Siffrorna kommer från statistik framtagen av Sveriges Bryggerier och Portersteken. Samtliga siffror är från oktober 2019.