Läkaren som fastnade för hembryggning

Jonas Westman, hembryggare. Foto: Privatbild

På jobbet är han akutläkare, vilket kanske var bra den gången han råkade bli översköljd av het vört.

Namn: Jonas Westman

Ort: Tyresö

Ålder: 48

Hembryggare sedan: 2016

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag och en polare satt en nyårsafton och funderade över saker vi skulle vilja göra tillsammans för att skapa skäl till att umgås i ett annars hektiskt liv. Jag som läkare på en akutmottagning och min polare som account manager på en av rikets störst arenor. Strösurfade och plötslig såg vi ett erbjudande om ett startkit från Lilla Köksbryggeriet. 30 sekunder senare var en beställning lagd. Det blev endast en brygd med detta kit för vi blev fast direkt och köpte mycket snart ett bryggverk och på den vägen är det.

Jonas Westman jobbar som läkare och behövde en hobby och det blev hembryggning. Foto: Privatbild

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag tänker på bryggning dagligen, men brygger kanske en gång i månaden. Man får försöka hitta luckorna mellan arbetet och ungarnas aktiviteter. Att ha ett bryggverk med vissa processer automatiserade underlättar.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Utrymmet

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Jag har bryggt en California Common som jag kan ha våta drömmar om.

Jonas Westman satsar nog aldrig på ett eget bryggeri, hans nuvarande jobb är för bra för att sluta.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Boddington

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Klart jag funderat på det. Men jag har ett bra jobb som gör det möjligt att leva livet på fritiden. Vet inte riktigt om jag är tillräckligt biten för att offra det.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Börja i liten skala, läs på, ha roligt, även ett ”misslyckat” öl är värt dricka.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag tappade ner maltpipan i bryggverket vid lakning och fick 75-gradig vört över hela mig. Sved lite grann kan man enkelt uttrycka det.

Ljust eller mörk: Både och!

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Både och

Session eller imperial: Session, dricker hellre fler;-)

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot (även om jag gillar omnipollo också). Finns nått riktigt charmigt med att kunna skapa så vitt skilda drycker med endast vatten, malt, humle och jäst!!