Lagerpremiär med pinfärsk humle

Bildspel

Bild 2 av 3

Skörden på Tjörn var den första från de här plantorna.

Första humleskörden från den nya odlingen på Tjörn. Den hamnade direkt hos Beerium som använder humlen när de brygger en lager för första gången.

Att brygga öl med färsk humle blir alltmer populärt bland svenska bryggerier. Under måndagen bryggde Beerium i Ale norr om Göteborg på humle som de varit med och plockat dagen innan.

Humlen kom från Nordströmsgården på Tjörn där Cecilia Littke har sin egen odling.

– Hon tog kontakt med oss när hon startade odlingen. I fjol blev det inga kottar, men nu var det dags att skörda, säger Erik Höglund på Beerium.

Efter söndagens skördande av humlen var det tidig morgon som gällde för Höglund på måndagen. Med den färska humlen bryggdes det för första gången ett lageröl i Ale.

– Det blir ganska experimentellt och vi skjuter lite i mörkret med det här ölet. Nordströmsgården är döpt efter konstnären Karl Nordström och var en länsmansgård, så ölet får troligen namnet Länsmans Lager, säger Höglund.

Eftersom de inblandade gillar kulturhistoria blev samarbetet ännu mer intressant. Om några veckor ska det gå att prova ölet, som troligen kommer att serveras i bryggeriets egen bar som hålls öppen även under hösten.

Tack till Josefine Larsson som tog bilderna under söndagen.