Kustjägarveteraner har tagit fram eget öl

Några av föreningens medlemmar tillsammans med Jessica Heidrich i samband med att ölet smakades av. Foto: Privat.

Kustjägarutbildningen startades där bryggeriet ligger i dag. Nu har Waxholms Bryggeri tagit fram ett öl tillsammans med ett gäng veteraner för att markera kopplingen.

 

Regementet KA 1 på Rindö startade 1956 en utbildning för kustjägarna och där har förstås en hel del soldater passerat genom åren. Men i samband med en omorganisation 2000 lades verksamheten ner och numera finns bland annat Waxholms Bryggeri och Hop Notch i lokalerna.

– Fastigheten ligger på regementsområdet och bryggeriet ligger i en gammal filmsal där vi fortfarande har kustartilleriets emblem på väggen, berättar Magnus Karperyd.

Sällskapet Kustjägarveteraner har knutit kontakt med bryggeriet. Det hela började med ett etikettöl till en middag, men när man sedan ville utöka samarbetet gjordes förändringar.

– Vi ville göra ett riktigt öl och släppa det på Systembolaget och de gillade den idén. De har varit med och tyckt till om vad det skulle bli för öl, säger Karperyd.

Treudd IPA är ett öl på 5,5 procent i västkuststil, ”lite old school och ganska snäll”, säger Karperyd om ölet som släpps i Systembolagets lokala sortiment 3 maj.

– Det ska definitivt bli ett öl vi brygger mer av, en batch till ligger redan i tank.

Karperyd har själv en militär bakgrund, men var aldrig kustjägare.

– Nej, så frän är jag inte. Jag är reservoffcier inom flygvapnet och har varit med på fredsbevarande uppdrag i Kosovo, säger han.

Namnet Treudd kommer från att just treudden är det tecken som kustjägarna fick bära på sina uniformer efter avklarad utbildning.

Ölet kommer att släppas på burk. Detta trots att de flesta av Waxholms Bryggeris öl så här långt har kommit ut på flaska.

– Vi kände att burken var lite mer fältmässig, och de har bland annat en årlig paddling i augusti, där är burken lättare att ta med, säger Karperyd.

Sällskapet Kustjägarveteraner (KJV) bildades 1992 och är en kamratförening för den som är av Försvarsmakten godkänd kustjägare. Föreningen är helt och hållet civil och finansierar sin verksamhet genom medlemsavgifter och bidrag.