Kultbryggeri från USA gjorde IPA i Göteborg

Lee och Emily Cleghorn grundade Outer Range 2016. Foto: Peter Lindh

I USA har det kultförklarats av en del och även stora publikationer som US Today och Forbes har plockat upp dem. I går var Outer Range i Göteborg för en collab med Stigbergets.

2018 utsåg US Today Outer Range från Frisco i Colorado till årets näst bästa nya bryggeri. Året därpå hamnade de på Forbes lista över bryggerier att hålla koll på. Samma år var Coloradobryggeriet även med på Craft Beer & Brewing Magazines topp-15.

Och igår var de alltså på besök i Göteborg. Dels för en collab med Stigbergets, dels för taptakeover på Brewers Beer Bar på Magasinsgatan. Bakom bryggeriet står gifta paret Lee och Emily Cleghorn. De träffades i Colorado och gifte sig även där. Så därför blev det även ett naturligt val som scen för deras bryggeri.

– Vi ville brygga öl som inspirerade folk på samma sätt som bergen i Colorado inspirerar oss, säger paret när Beernews träffar dem på Brewers Beer Bar.

Personal från Outer Range och Stigbergets samlades på Brewers Beer Bar på Magasinsgatan i Göteborg efter collaben. Foto: Peter Lindh

Tidigare hade båda tjänstgjort i armén, men Emily hade lämnat militären när de fick barn och till slut tröttnade även Lee på avståndet till familjen.

– Jag ringde henne från Afghanistan och sa att jag är stolt över den tid jag haft i armén, men jag vill vara med dig, berättar han.

– Och när han kom hem så pratade han om att han ville starta ett bryggeri, lägger Emily till.

Öl hade Lee lärt sig älska som ung när han gick i skolan i Belgien. Men när han sen kom tillbaka till USA blev det svårare.

– Jag drack fantastisk öl i Belgien, men när jag började på college i USA var jag inte gammal nog att dricka öl. Så jag började brygga öl hemma i stället, säger han.

Linus Norén och Fredrik Gustavsson var på Brewers Beer Bar för att testa öl från Outer Range.

Det var även hembryggningen som förde Lee och Emily tillsammans.

– Jag ville lära mig att brygga öl och en vän tipsade om honom. Det var vårt första möte och jag fick göra rent flaskor, berättar Emily.

De gifte sig, men båda var fortfarande i armén och fick därmed flytta runt en del.

– Då blev hembryggning vår fasta punkt och community, säger de.

När de väl startade bryggeriet 2016 så återkom Lees kärlek till belgisk öl. De har alltid flera öl av belgisk typ i sitt taproom. Men det är IPA som dominerar produktionen.

– Vi kunde inte göra nog med IPA. När vi gjorde en lager eller saison var det alltid på bekostnad av IPA, som var det som folk drack. Men nu vill folk även ha vår pilsner, helles och stout, säger Lee.

– I början gjorde vi bara två stilar för att lära oss att göra dem väldigt bra. Sen när vi kände att vi kunde de stilarna så kunde vi bryta oss ut och prova andra stilar. Det gör det mer spännande för oss. Vi kan experimentera mer nu, fortsätter Emily.

Den öl som görs på Outer Range konsumeras till stor del i Colorado. Produktionen är inte speciellt stor och inte heller produktionslokalerna.

– Bryggeriet är väldigt litet, vi brukar säga att det är som bryggeritetris, nåt måste alltid flyttas för att göra nåt.

Så det blir inte mer än 50 000 liter öl per år och av det säljs 75 procent i deras taproom i Frisco.

– Ibland skickar vi iväg öl, men oftast måste folk komma till bryggeriet för att dricka vår öl, säger Emily.

Nu är de alltså ut på Europaturné, som utöver Tyskland och Belgien alltså även omfattar Sverige och Göteborg.

– Den svenska craft-scenen är berömd, det görs fantastisk öl här så vi ville komma hit för att se andra perspektiv, lära oss och bli bättre bryggare, säger paret.

Tidigare under dagen hade hela gänget från Outer Range varit på Stigbergets för en collab, där de jobbade med bland annat huvudbryggaren Oli Banks. Stilvalet lär knappast förvåna någon.

– Vi gjorde en IPA som ska hamna på 7 procent med citra och nelson. Hazy förstås, säger Oli.

Ölet släpps i en första batch till krogar, men kommer därefter även på Systembolaget.

På kvällen drog hela gänget vidare till Brewers Beer Bar på Magasinsgatan i Göteborg för en mini-taptakeover med iporna In the Steep, Blocks of Light, Double Buckets och Willow från Outer Range. Och tydligen har ryktet om Coloradobryggeriet nåt även dit, för det var fullt vid alla bord när Beernews lämnade det vid sjutiden.