Krögarna försöker – men gör gästerna det?

På många krogar i storstäderna är det trångt trots att personalen gör sitt bästa för att reglerna ska följas. Foto: Pixabay.

Krögarna försöker att följa reglerna. Men gör gästerna det? I Stockholm finns det krogar som betalar viten varje vecka på grund av trängsel.

 

Det är SVT som tagit del av siffror från de kontroller som görs av trängsel på krogar i Stockholm och Göteborg. Av 480 kontroller har ganska exakt hälften lett till åtgärder.

68 krogar i Stockholm har fått viten och i Göteborg landar den siffran på 36 stycken. Flera av krogarna återkommer på listan och kan betala upp till 25 000 kronor per vecka.

Ångbåtsbryggan på Strandvägen i Stockholm har betalat fem gånger.

– Jag skulle vilja påstå att det är inte vi som har haft fel i möbleringen eller tagit in för mycket gäster utan det är snarare gästernas beteende under kvällen där vår personal helt enkelt inte hunnit med att tillrättavisa gästerna, säger Stefan Söderman, vd på Ångbåtsbryggan till SVT.

Det är miljöförvaltningen som utför kontrollerna i Stockholm och där önskar man förstås att det skulle fungera bättre.

– Jag tänker att det är anmärkningsvärt att det ska vara så svårt att följa ett ganska tydligt regelverk ändå, en meter är väldigt tydligt. Och jag tycker också att det är anmärkningsvärt att människor, allmänheten, inte verkar bry sig, säger Monika Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm, till SVT.

Nu ska man dessutom lägga om arbetstider och ta hjälp av polisen för att även ha kontroller efter 23.00 på kvällarna. Det finns en hel del bildbevis på hur nattklubbar i storstäderna har det trångt och inte följer gällande regler.

Det finns fortfarande restriktioner som säger att sällskap inte får vara större än åtta personer inomhus, och det ska vara en meters avstånd mellan varje sällskap.