Krav på snabba svar om gårdsförsäljning

Louise Eklund ch Camilla Mårtensen vill skynda på frågan om gårdsförsäljning i Skåne. Foto: Montage.

Efter en ganska tyst sommar börjar frågan om gårdsförsäljning av öl att bli het igen. Nu kräver Liberalerna att frågan skyndas på och att det kommer ett positivt beslut.

Under våren var det en del diskussioner om gårdsförsäljning av öl och vin. Bland annat fanns frågan med i den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Där står det dock att frågan ska utredas först nästa år.

Det gillar inte Liberalerna i Skåne.

– Vi välkomnar den utredningen, men vi måste agera skyndsamt. Det är orimligt att ett beslut som har tydlig parlamentarisk majoritet i riksdagen ska dröja flera år. Regeringen måste sätta ner foten i frågan om gårdsförsäljning. 

Det skriver regionrådet Louise Eklund och gruppordföranden Camilla Mårtensen i en debattartikel i Expressen.

Man menar att gårdsförsäljningen alltför ofta lyfts fram som något negativt och hävdar i stället att Skåne har mycket att vinna här.

– Aktörer som har en negativ inställning till gårdsförsäljning förstorar kraftigt de risker som finns med gårdsförsäljning. De positiva aspekterna benämns sällan. För Skånes del hade gårdsförsäljning lett till ökade arbetstillfällen samtidigt som det hade förstärkt regionens profil inom mat och dryck. Ser man till näringsliv och turism, har Skåne fördelen med närhet till kontinenten. Turism är viktigt för Skåne, inte minst för småföretagarna och för landsbygden. Det är således naturligt att göra Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av öl och vin, skriver duon.

Man kräver en snabb lösning i frågan och vill inte vänta tills en utredning är klar någon gång under nästa år.

– Nu tar Liberalerna i Skåne tag i frågan igen. Vi vill se att regeringen tar gårdsförsäljning på allvar och att det sker en aktiv dialog snarast för att Skåne ska bli försöksregion för gårdsförsäljning