Korv viktigare än öl på fotbollsmatcher

Antalet kraftigt berusade personer har minskat rejält på allsvenska fotbollsmatcher. Men fortfarande är öl viktigaste förtäringen för tre av tio personer.

Sedan 2016 jobbas det med projektet Fotboll Utan Fylla i Stockholm och det har haft positiva effekter.
Statistiken visar på följande siffror:
– andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent
– andelen kraftigt berusade personer som nekats inträde på arenorna har ökat med 154 procent
– andelen kraftigt berusade personer som nekats att köpa alkohol inne på arenorna har ökat med 78 procent.
– Det är naturligtvis roligt att så många tycker att det arbete vi Stockholmsklubbar bedriver för att minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll är viktigt. Jag hoppas och tror att ännu fler människor går på fotboll i Stockholm i år och med egna ögon ser att den kraftiga fyllan minskat, upplever den fantastiska stämningen och tittar på riktigt bra fotboll, säger Henrik Berggren, vd på Djurgården Fotboll.

I en undersökning som Novus gjort åt IQ fick drygt 1000 personer fråganom vad som är den viktigaste förtäringen under en match.

På första plats bland de som kan tänka sig att gå på fotboll kom korv med 47 procent, följt av kaffe med 44 procent. 29 procent av de tillfrågade ville kunna ta en öl, 20 procent svarade starökl och nio procent folköl. I botten låg starksprit och vin som vardera fick en procent.
– Vi har kommit en bra bit på väg när det gäller att förändra synen på alkohol i samband med fotboll och minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll i Stockholm. Det finns fortfarande saker som kan bli bättre men vi har en metod och ett arbetssätt som fungerar så jag är säker på att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta, säger Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem).