Korngårdens lager av humle tömdes snabbt

Det har varit stor efterfrågan på Korngårdens humle i år. Foto: Karolina Mikkonen

I slutet av september skördade Korngården sin sista humle och nu är den nästan slutsåld. Efterfrågan har varit större än någonsin och det är till viss del beroende på Systembolaget.

En offert på ett öl med svenska ingredienser från Systembolaget har fått en del svenska bryggerier att jaga svensk humle och det har humleodlaren Korngården i Kornheddinge utanför Staffanstorp dragit nytta av. Men det handlar också om ändrade attityder, tror Henrik Jönsson på Korngården.

– Det brukar inte gå så här snabbt. Det har funnits en skepsis mot svensk humle hos bryggerierna, men när de efterhand sett att vi levererar bra och jämn kvalitet så har de mer och mer fått upp ögonen.

– Jag tror helt klart att vi kommer att se mer svensk humle i framtiden, även om mycket är upp till vad bryggerierna är intresserade av.

På Korngården är det magnum, cascade och saphir som odlas. Mest eftertraktad i år har saphir varit.

– Den är väldigt populär, men vi har sålt nästan lika mycket av alla sorter och hade vi haft mer hade vi kunnat sälja mer.

– Det är inte riktigt slut på humlen än, men det är väldigt lite i lager och bara magnum kvar.

Att odla traditionell svensk humle fungerar inte så bra försäljningsmässig, så det är humle från andra länder som gäller.

– Cascade fungerar jättebra, men det blir en cascade med svensk touch, precis som det blir med en cascade från Nya Zeeland eller Europa. Vi provodlar svenska sorter, men de hänger inte med i avkastning och har inte de smaker som många bryggerier efterfrågar.

I framtiden vill han odla fler sorter och då gärna i samarbete med något svenskt bryggeri.

– Vi har en dialog med en förädlare i Tyskland om vilka sorter vi kan beställa. Men det är så mycket trender i humle så vi vill hitta något bryggeri som vill ha nån speciell sort som vi kan odla fram till dem. Vi vågar inte plantera innan vi har en kund, men är det nåt bryggeri som är intresserat får de gärna ta kontakt med oss.

Årets skörd slutade på 800 kilo, 50 kilo mer än året innan.