Klart för expansion, nu ska Vreta Kloster öka

Andreas Fejes ser fram emot nästa år då bryggeriet ska tredubbla sin yta och öka produktionen.

Nu är det klart med Vreta Kloster bryggeris expansion. 135 kvadratmeter ska bli 400 och med det ska produktionen kunna ökas en hel del.

Andreas Fejes har väntat ett tag på att få klartecken från hyresvärden för en expansion. Men nu är det alltså klart att grannen flyttar ut till en nybyggd fastighet och lämnar plats för Vreta Kloster.

– Det nya huset ska vara klart senast till sommaren förhoppningsvis och sen slår vi upp ett hål i väggen här och ökar till 400 kvadratmeter, säger han.

I samband med flytten blir det också en hel del ny utrustning för att kunna matcha efterfrågan på bryggeriets öl och lite till.

– Vi kommer säkert inte igång med den nya utrustningen förrän i september eller oktober så nästa år räknar vi bara med att öka till 50000 liter från 30000. Men året därpå hoppas vi på ett rejält hopp.

Den nya utrustningen består av ett nytt bryggverk på 1000 liter, anpassat för kunna brygga starkt i hela den volymen. Sen ska nya tankar in med en total kapacitet på 8000 liter.

En del av kostnaden för investeringarna hoppas han ska komma från EU.

– Jag håller på att söka EU-bidrag, man kan få investeringsstöd på upp till 600000 kronor för jobbskapande. Det vore en viktig hjälp på vägen.

I september fick Vreta sin första heltidsanställda bryggare. Med expansion och stöd hoppas han på en till i slutet av nästa år.

– Men det beror på hur efterfrågan blir och hur snabbt det blir klart med det nya bryggverket.

Vad gäller efterfrågan så ser han positiva tecken redan nu. Med släppta restriktioner har restaurangerna börjat beställa.

– I våras låg 95 procent av all försäljning på Systembolaget, det är runt hälften nu. Vi har fått massor av beställningar från pubar runt om i landet som jag inte ens hört av mig till. Det är lite ovant för oss fata så mycket öl.

Vreta Kloster bryggeri startade i slutet av 2019, vilket betydde att det inte blev så mycket med festivaler. Nu med släppta restriktioner är det en helt annan sak.

– Jag har kört Växjö och sen Linköping Beer Expo på hemmaplan. Det var riktig jäkla roligt och nytt för mig. Vi stod i timmar utan att kunna ta paus för att det var sån kö. Sen var vi på Great Swedish Beer Festival i helgen och vi ska vara med på Örebro Öl och Whisky också.