Hårdrockarna tillbaka med ny storsatsning

Niclas Engelin, Daniel Svensson, Mikael Stanne, Peter Iwers och Jesper Strömblad är de fem medlemmarna i The Halo Effect. Foto: Lucas Englund

Efter många år i hårdrocksvärlden satsade Daniel Svensson och Peter Iwers på ölbryggning under namnet Odd Island. Men nu är de tillbaka inom musiken med en ambitiös satsning på bandet The Halo Effect.

 

Svensson spelar trummor och Iwers bas i det nya bandet, där vi även hittar Mikael Stanne på sång samt gitarristerna Niclas Engelin och Jesper Strömblad.

Alla fem har tidigare varit med i In Flames och Strömblad var en av grundarna av bandet.

Det var 2015 som Daniel Svensson klev av In Flames för att starta Odd Island, och året efter anslöt även Peter Iwers till bryggeriet. De båda hade då varit med i bandet cirka 20 år.

– Jag var inte trött på musik, men trött på att turnera. Det kändes som att vi stod och stampade, säger Daniel Svensson.

Bryggeriet har gått bra och man har i dagsläget flera anställda.

Nu är de båda tillbaka inom musiken och hårdrocken med The Halo Effect. Ett band som har ambitioner. Nästa år kommer en hela skiva och det ska bli turné tillsammans med Machine Head och Amon Amarth.

– Vi har gjort musiken tillsammans och haft en skön känsla. Vi har jobbat väldigt bra tillsammans, säger Iwers.

Med de täta kopplingarna till In Flames kommer det förstås att bli en del jämförelser när The Halo Effect släpper första låten ”Shadowminds” 9 november.

– Det känns fräscht och vi är nöjda med musiken. Vi har ju våra rötter, folk kommer att känna igen sig. Men jämföra får andra göra, vi gör bara musik som kommer naturligt utan tanke på sådant, säger Svensson.

De fem kompisarna har jobbat med projektet under lång tid, men pandemin har gjort att det mesta dragit ut på tiden. Nu är man redo för lansering.

Tanken är att de kommande turnéerna ska bli effektiva och inte speciellt långa. Men givetvis kommer musiksatsningen att innebära att såväl Iwers som Svensson blir borta en del från jobbet på bryggeriet.

– Vi får lösa det där med tiden, på bryggeriet kan vi plocka in lite extra folk, säger Svensson.

Framåt sommaren kommer albumet ut och då ska det också bli en turné. Där blir det säkerligen också spelningar på hemmaplan i Sverige och Göteborg.

För sångaren och hembryggaren Mikael Stanne blir det också dubbla jobb, då hans band Dark Tranquillity också har livespelningar inbokade på olika platser i världen.

– Vi ska nog få ihop schemat på något sätt, säger han.