Kontanterna på väg bort vid inköp av öl

Allt fler betalar med kort på det norska Vinmonopolet. Foto: Pixabay.

Hur betalar du för din alkohol? På norska Vinmonopolet håller kontanterna på att försvinna helt och utvecklingen går snabbt.

 

Det är en sammanställning av Vinmonopolet i samarbete med bankbranschen som visar att kontantbetalningarna minskat rejält under senare år.

2013 gjordes 29 procent av alla betalningar med kontanter, i år är den siffran nere i sju procent.

En snabb utveckling alltså och den lär fortsätta. På allt fler restauranger och barer i Sverige går det i dag bara att betala digitalt och även den utvecklingen lär fortsätta.

Samma utveckling lär ske på Systembolaget även om vi inte har några siffror därifrån. Men det lär vara svårt för de styrande att helt ta bort kontanterna där.

Den norska undersökningen visar också att det skiljer sig åt bland norrmännen när det gäller kortbetalningar. Personer med högre inkomst betalar oftare med kort, medan de med lägre inkomst håller fast vid kontanter.

Inte helt oväntat finns det också skillnader mellan olika åldersgrupper. De äldre i Norge håller fast vid kontanter, meden yngre personer använder kort för sina betalningar.

Det finns inga diskussioner om att ta bort kontanter som betalningsmedel på Vinmonopolet, men om några år lär det kanske bara vara någon enstaka kassa som accepterar kontanter.