Kaos när Vinmonopolet stängde i Oslo

Norge har stänga Vinmonopolets butiker i Osloområdet. Foto: Montage.

Vinmonopolet har stängt sina butiker i Oslo. Det har skapat kaos i de mindre grannkommunerna med rekordförsäljning i de butikerna.

Det var under lördagen som beslutet togs att stänga Systembolagets butiker i den norska huvudstaden. Målet var att få bort de köer som skapades i butikerna.

Något överraskande verkar beslutsfattarna inte ha räknat med att de kunderna då åker till andra butiker som fortfarande har öppet.

I kranskommunerna Asker, Bærum och Lier ökade alkoholförsäljningen med hela 277 procent enligt Aftonbladet.

– Det finns all anledning att tro att folk har tagit sin lördagshandel till en annan plats när ”polet” har stängt där de bor, men det kan också vara så att folk har planerat för flera veckor fram i tiden, som vi såg i mars i fjol, säger Vinmonopolets kommunikationschef Jens Nordahl till tidningen VG.

Statsminister Erna Solberg står bakom beslutet.

– Om någon står med detta virus i en Vinmonopoletkö betyder det att betydligt många fler kan bli smittade. Det skulle därför vara konstigt om det skulle göras ett undantag för Vinmonopolet, medan en rad andra butiker stängs, menar hon.

I lilla Bærum satt kommunpolitikerna i krismöte under lördagskvällen för att försöka hitta lösningar på de uppkomna problemen.

I Norge kan fortfarande de ölintresserade handla i matvarubutiker, då gränsen för öl som måste säljas via Vinmonopolet ligger på 4,7 procent.

Stängningen ska vara fram till 30 januari och det är 46 butiker i Osloområdet som håller stängt under den perioden.