Bryggeri nominerat till fint designpris

Eskilstuna Ölkultur är nominerade till Svenska Designpriset. Foto: Eskilstuna Ölkultur.

Eskilstuna Ölkulturs nya design gillas långt utanför ölvärlden. Nu har man chansen att vinna Svenska Designpriset.

 

Det är i klassen ”Bästa Identitet/Förpackning” som bryggeriet nominerats tillsammans med designern Mattias Brodén.

– En viktig ingrediens under arbetets gång har varit att hylla den industriella historien på bryggeriets- och bryggeripubens geografiska plats, Faktoriholmen i hjärtat av Eskilstuna.

Den historiska kopplingen fick finnas kvar även när designen förändrades rejält.

– Jag ville ta vara på de arkitektoniska detaljerna från bryggeriets byggnad och lyfta lokala, kulturella personligheter, miljöer på produkt. Ett av få bryggerier i Sverige med en egen genuin brewpub. Helt enkelt ölkultur på riktigt, säger Mattias Brodén.

Under en vecka, med start 13 september, kan svenska folket rösta på vilken design de gillar bäst. Priset baseras till hälften på den omröstningen och till hälften på en jurys bedömningar.

– För mig som var med och startade Eskilstuna Ölkultur 2006 är det både spännande och nyttigt att göra om och förnya. Jag tycker resultatet är väldigt bra, och även om vi inte vinner är nomineringen ett bevis på att vi är på väg mot nya spännande mål, säger VD Arto Ukura.

Arbetet med den nya designen har gjorts av Mattias Brodén i samarbete med en arbetsgrupp från bryggeriet som bestått av projektledaren Patrik Svensk, styrelseordföranden Cecilia Giertta, huvudbryggaren Robin Andersson och vd Arto Ukura.