Kompisar sågs på nytt vid ölbryggning

Left Handed Giants besök hos Beerbliotek ledde inte bara till ett nytt öl. Det blev också ett kärt återseende för två gamla kompisar.

Den brittiska ölscenen utvecklas enormt snabbt och antalet nya moderna bryggerier ökar hela tiden. Ett av bryggerierna som hyllas är Left Handed Giant från Bristol. När Jack Granger var i Göteborg för All In Beer fest blev det också en bryggning med Beerbliotek.

En syrlig IPA med en hel del frukt ska det bli i slutändan.

– Vi använder 100 kilo passionsfrukt och dessutom en del limeskal. Båda bryggerierna gör en hel del sådana här öl, så vi tyckte att det skulle vara roligt att göra en tillsammans, sade Jack Granger.

Han var med och startade Left Handed Giant 2015 och inledningsvis hade man inte sitt eget bryggverk. I stället bryggdes ölen hos Cotswold och där jobbade då James Boatright som numera bor i Sverige och jobbar på Beerbliotek.

– Kul att träffas igen, vi har bryggt en hel del tillsammans tidigare, sade Granger.

Numera har Bristolbryggeriet sitt eget bryggverk på 2500 liter och efterfrågan på deras öl är stor. Nyligen gjorde man en crowdfunding-kampanj som gav hela en miljon pund, och för de pengarna ska det byggas en helt ny bryggeripub inne i centrala Bristol.

– Vi ska ha ett bryggverk på 2000 liter där, så då kan vi öka kapciteten rejält, säger Granger.

Fokus i deras produktion ligger på humliga öl, suröl och stouts.

– Vi är fortfarande ganska små och kan vara ganska flexibla. Men vi gillar de ölen och brygger dom gärna så mycket vi kan, säger Granger.

Precis som i Sverige har de många nya bryggerierna skapat en konkurrens inom craft beer. Men Jack Granger ser det mer på andra bryggerier som kollegor än konkurrenter.

– Det är inte de andra nya bryggerierna som vi slåss mot. Det är fortfarande väldigt vänlig stämning mellan bryggerierna. Det finns runt 40 bryggerier runt Bristol och vi kan låna saker av de andra om vi behöver det. Vi gör dessutom en hel del collabs med andra bryggerier.

En del av ölen går på export, men än så länge är det en ganska liten del av den totala produktionen.

– Vi har export till Sverige, Danmark, Spanien, Frankrike och Holland. Det är små mängder och vi har export till de länder vi gärna åker och besöker, säger Granger.