Kommuner ska få stänga restauranger

Lena Hallengren (S) vill ge kommuner rätt att stänga restauranger som inte följer gällande regler i corona-tider. Foto: Regeringen.

Kommunerna ska få befogenhet att på egen hand stänga restauranger och barer som inte följer gällande regler. Det föreslår socialminister Lena Hallengren (S).

I dagsläget är det kommunerna som ansvarar för kontrollerna av restauranger, barer och caféer, och vid allvarligare ärenden är det Länsstyrelsens smittskyddsläkare som tar beslut om stängning.

Det har hittills handlat om få ärenden som gått så långt, och då har det handlat om at tdet varit för trångt på uteserveringar.

Men nu vill regeringen ge kommunerna befogenheter att på egen hand stänga restauranger som allvarligt avviker från gällande regler.

– Situationen förändras när vi går mot varmare tider, och det ska bli lättare att föra en dialog. Vi ser inför sommaren att vi måste stärka upp det här arbetet, sade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under fredagseftermiddagen.

Man utgår från att det kommer att vara fler som vill sitta på uteserveringar under sommaren och därför görs de här förändringarna. Lagförslaget innebär också att kommunerna ska kunna ta hjälp av lokala poliser när krögare inte vill samarbeta.

Förslaget ska nu ut på en kort remissrunda och målet är att ändra lagen till 1 juli. Den ska sedan gälla året ut i ett första läge.

Hallengren ser inte förändringen som ett försök att stänga fler krogar utan hoppas på ett bättre samarbete mellan krögare och kommunerna.

– Vi vill att de ska kunna ha sina verksamheter öppna, men också att det gör sitt yttersta för att begränsa smittspridningen, säger Hallengren.