Kommunen som skänker pengar till krogar

Söderhamns kommun skänker pengar till bland annat restauranger och bryggerier. Foto: Pixabay

Avgiften för uteserveringar tas bort. Men utöver det ges även ett ekonomiskt bidrag till samtliga restauranger.

Det är i Söderhamns kommun som den politiska ledningen bestämt sig för att stötta de lokala krogarna. Uteserveringsavgiften för i år slopas, avgiften för 2020 betalas tillbaka och dessutom får alla restauranger, caféer, bryggerier och hotell 5000 kronor vardera i ett extra bidrag.

– Helt klart är det så att restaurang- och hotellbranschen har det tuffast. Det finns många som inte tagit ut lön sen allt det här började. I stället har man väntat på att det ska bli bättre. Snart går det inte längre. Det vi gör nu är en liten gest inom ramen för vad lagen tillåter. Det är ett sätt för oss att säga ”håll ut, vi tänker på er, säger kommunens näringslivschef Ola Andersson till sajten Besöksliv.

5 000 kronor är förstås ingen summa som räddar företagen i en utsatt situation, men pengarna välkomnas av de berörda företagen. Totalt är det 85 företag som får det här stödet.

– Det finns ett förbud mot att ge stöd till vissa näringsidkare. Därför gör en del kommuner ingenting. Vi har försökt tänka lite utanför boxen, för att få till det här. Och i stället för att betala tillbaka tillsynsavgifter, som en del andra kommuner gjort, har vi kommit fram till att vi kan betala en schablonsumma till företagen i stället, säger Andersson.

En annan del av stödpaketet är en digital marknadsföringssatsning, där man ska locka Söderhamnsborna att semestra på hemmaplan, samtidigt som man vill locka andra svenskar att komma till Söderhamn.