Klassiskt öl gör tillfällig comeback

Det var det allra första ölet som bryggdes av Eskilstuna Ölkultur. I dag gör Bälgviken Pale Ale tillfällig comeback.

Man startade en pub redan 2003, men 2006 bestämde man sig för att göra mer än så. Eskilstuna Ölkultur gjorde klart med alla tillstånd, blev Sverige 20:e bryggeri och åkte till Hantverksbryggeriet i Västerås för att brygga den första ölen. Det var just Bälgviken Pale Ale.

– Vi var ju gamla hembryggare, men det var nytt för oss. Ölet är en hommage till vår nuvarande vd Arto Ukura som bor där, säger Anders Olsson.

Samma öl var även en del av nästa milstolpe för Eskilstuna Ölkultur två år senare. Då hade man skaffat sitt eget bryggverk och även om det kanske skulle behövts mer tid för förberedelser så bryggde man sitt första öl. Återigen var det Bälgviken Pale Ale.

– Vi visste att det skulle hända lite grejer längs vägen, men ville komma igång. Det tog 21 timmar innan ölet var klart, minns Olsson.

Nu har ölet bryggts igen för att markera en nystart på bryggeripuben. I dag är det premiär för nye köksmästaren Lasse Dahlén och då finns också ett fat av Bälgviken Pale Ale.

Det enda fatet lär gå åt under helgen.

– Oj vad mycket humle vi använder, tyckte vi när vi bryggde den första gången. Nu är det ju ingenting jämfört med hur vi använder humle idag, säger Olsson.

Någon större comeback lär det inte bli för det klassiska första ölet från Eskilstuna Ölkultur.

– Den har sin tid och hade sin roll. Jag tror inte att den kommer tillbaka.