Klart med vinnare i Brekeriets tävling

Det var stort intresse och många öl var bra. Men nu är det klart med vinnare i Brekeriets hembryggartävling och framför allt var det norrmän som imponerade.

Tävlingen utlystes redan för ett halvår sedan för att deltagarna skulle få gott om tid på sig. Under de sista veckorna ramlade det in en hel del öl och totalt var det runt 50 bidrag som tävlade.

– Det var ett större intresse än vi hade räknat med, säger André Ek på Brekeriet.

Det tävlades i tre olika klasser, öl med brett, kettle sour och mixed fermentation och det kom in klart mest öl i den sistnämnda klassen.

– Generellt var det riktigt bra öl och det var svårt att välja vinnare. Vi avgjorde den största klassen i går och vi var inte helt eniga. Men det var väldigt bra öl.

Gemensamt för de tre vinnarna är att de nu kommer att få åka till Landskrona och brygga sina öl hos Brekeriet. Planen är att hinna med bryggningarna under hösten och ölen från klasserna öl med brett och kettle sour ska komma ut på marknaden ganska snabbt. När det gäller mixed fermentation är planen att låta det ölet hamna i Vild-serien och då blir det troligen premiär under nästa år.

Brekeriet hoppas att alla tre ölen ska släppas på Systembolaget. Det kan noteras att två av de tre vinnarna faktiskt kommer från Norge.

Det stora intresset gör att man kan tänka sig att låta tävlingen komma tillbaka fler gånger.

– Absolut, det har varit kul. Det kan bli en ny tävling nästa år, säger Ek.

Här är vinnarna:

Kettle sour: Marius Loktu, Norge. Berliner Weisse w/Cherries (338b)

Beer with brett: Dagfinn Salte, Norge. Morgendugg

Miked fermentation: Richard Norelius, Sverige. Clouds and Syrup.

I juryn satt Fredrik Ek, Christian Ek, André Ek, Amadeus Frick och Tobias Lindberg från Brekeriet samt Hampus Olofsson från Remmarlöv Gårdsbryggeri.