Klart: Gotlands får bygga nya bryggeriet

Mikael Mossvall, VD för Gotlands Bryggeri, är glad för att man nu fått klartecken för det nya bryggeriet.

Gotlands Bryggerier har fått klartecken för att bygga sitt nya bryggeri i Visby. Nu börjar planeringen för anläggningen som ska kunna producera två miljoner liter öl per år.

Det har varit en lång resa som nu går mot sitt slut, åtminstone på den första fasen. 2017 skrev beernews.se för första gången om Gotlands Bryggeris planer på att bygga en ny produktionsanläggning för att kunna producera all öl lokalt i Visby.

Men byggloven överklagades i olika instanser och det har alltså dragit ut på tiden ända tills nu innan det vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas. Rent formellt väntar man fortfarande ett formellt startbesked som väntas komma vid årsskiftet.

– Jag är väldigt glad att bygglovet vunnit laga kraft. Det är ett antal steg kvar för att dra igång planerna för att öka produktionen på Gotland. Nu lyfts frågan in samtalen för en investeringsplan och budget för 2022, säger Mikael Mossvall, vd på Gotlands Bryggeri.

Inget är alltså klart i förväg och Mossvall har hela tiden varit pessimistisk.

– Det här bygglovet har gått sex rundor nu och teoretiskt hade det kunnat gå åtta. Jag räknade alltid med det värsta scenariot, därför är det så gott att blev klart nu.

Någon uppskattning för när ett nytt bryggeri står färdigt vill han inte ge.

– Varje gång jag har uttalat mig om det så har jag bittert fått erfara att jag inte skulle ha gjort det.

Under processens gång har Gotlands bryggt i Spendrups anläggning i Grängesberg för att klara produktionen, då det befintliga bryggeriet innanför murarna i Visby inte räckt till. På senare tid har även Nils Oscar och Spendrupsägda Omaka i Stockholm hjälpt till också.