Gotlands Bryggeri gör storsatsning

Gotlands bryggeri satsar stort på sin hemmaplan. Foto: Ronny Karlsson.

Gotlands Bryggeri bygger nytt på hemmaplan. Nu är målet att ha all ölproduktion på Gotland.

Spendrupsägda Gotlands Bryggeri har varit ett av de varumärken som Spendrups tagit ut svängarna lite mer med när antalet nya moderna öl exploderat i Sverige.

Nu tar man nästa steg i utvecklingen och ska bygga ett nytt bryggeri på Gotland. En tomt på 10 000 kvadratmeter ska köpas i utkanten av Visby. Tomtpriset blir fyra miljoner kronor.

– Det är en plats där vi har möjlighet att expandera på. Det finns flera olika anledningar till varför det blev där. Det handlar bland annat om själva avtalet och att vi vill äga marken. Men det viktigaste är att vi vill komma i gång med produktionen så fort som möjligt, säger Johan Spendrup, vd på Gotlands Bryggeri, till helagotland.se.

I slutet av nästa år hoppas man kunna ha produktion i det nya bryggeriet, och då är tanken att all produktion ska ske på Gotland. Så är det inte idag.

– Gotlands Bryggeri är ett gotländskt företag. Men idag tvingas vi på grund av kapacitetsbrist ha viss tillverkning på fastlandet. Att vi nu tar ett stort steg mot att flytta hem all utveckling och produktion känns väldigt bra, säger Johan Spendrup till helagotland.se.

När det nya bryggeriet är klart kommer nuvarande bryggeri att göras om till en brewpub. Där kommer det även att bryggas små batcher framöver.

Här kan du läsa om bryggeriet.

Här kan du läsa om bryggeripuben.