Karnevalöl ska ge rekordförsäljning

Brygghuset Finn tar över som öleverantör till Lundakarnevalen. På tre dagar räknar man med att sälja över 40 000 liter öl.

Karnevalen lockar flera hundra tusen besökare och genomförs i år 18-20 maj. Den genomförs vart fjärde år och tidigare är det de största bryggerierna som stått för ölen. 2010 var det Åbro och 2014 var det Carlsberg som hade ansvar för ölet. Nu är det dags för Landskronagänget att ta över den uppgiften.

– Det är jättekul att vi har lyckats få ihop detta. Det känns stort för oss att ta på en uppgift som bara de största bryggerierna haft tidigare, säger Petter Lindholm på bryggeriet.

200 000 burkar ska det tas fram av ölet Karnevöl, som är en lageröl i pilsnerstil på 4,2 procent.

För att klara av produktionen har man fått hyra in sig hos Krönleins i Halmstad, där lagerölet är bryggt. Cirka 200 000 burkar ska tas fram av det ölet . På det egna bryggeriet har man sedan på egen hand bryggt den KarnevAle, en american pale ale på 5,0 procent, som också kommer att finnas att köpa under festivaldagarna. Denna ale kommer att bryggas i betydligt mindre mängd än pilsnern.

Ett utkast på etiketten till karnevalölet.

De båda ölen kommer att släppas på Systembolaget i slutet av mars, men blir möjliga att prova för de inblandade i karnevalen på en intern kickoff-fest 17 mars. 

– Jag har varit med och arrangerat karnevalen flera gånger och var ölansvarig en gång. Då var det häftigt hur det kom laster med ny öl varje dag, och nu ska vi stå för den ölen. Det här ligger oss alla varmt om hjärtat, så vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att kunna presentera det här samarbetet säger Lindholm.

Även festivalarrangörerna ser fram emot det nya ölsamarbetet.

– Inför årets Lundakarneval ville vi visa upp Lund och Skåne och allt det fantastiska som finns här. När Brygghuset Finn ville hjälpa oss med årets Karnevöl var det för oss ett självklart val och något som vi är otroligt stolta över idag. I och med samarbetet med Brygghuset Finn får vi ett smakrikt öl från ett lokalt hantverksbryggeri.” säger Sofia Brandt, Festmästare i Lundakarnevalen 2018.

Under festivalen kommer det även att finnas en päroncider, som bryggts av Krönleins.